Knot: V Tchaj-pej vstoupil Písek do celosvětové rodiny chytrých měst

30. 3. 2016

Podpisem deklarace Chytré město, chytrý život se město Písek připojilo v tchajwanské metropoli Tchaj-pej ke globálnímu hnutí „chytrých“ měst.  Summitu v rámci veletrhu Smart City Expo se písecká delegace zúčastnila na pozvání vedení tchaj-wanské metropole. „I přestože jsme oproti dalším účastníkům summitu v konceptu Smart City spíše nováčkem, měli jsme tu čest reprezentovat Českou republiku jako pilotní „chytré“ město, kterým jsme se oficiálně stali podpisem deklarace s Ministerstvem životního prostředí,“ zdůvodnil účast Josef Knot (TOP 09).

 

            Týdenní tchaj-pejský summit umožnil setkání zástupců samospráv světových metropolí, odborných vědeckých pracovišť i soukromých firem, které přivedl na Tchaj-wan společný cíl: naučit se využívat těch nejmodernějších ICT technologií v každodenním životě občanů měst na celém světě, ať už se jedná o „chytré“ služby, organizaci dopravy a posílení elektromobility, odpadové hospodářství či energetiku aj.

             „Společenství takových měst, jako je Orlando, Eindhoven, Tel Aviv, Lazio, Grenoble či Tchaj-pej, budí respekt. V rámci svého vystoupení na summitu jsem proto uvedl, že Písek se přijel hlavně učit. Přesto jsme měli co nabídnout. Písek má ucelenou koncepci v přijatém strategickém dokumentu Modrožluté knihy Smart Písek, ve které se zaměřujeme na úsporu energií a zlepšení životního prostředí ve městě, především v rámci projektů udržitelné dopravy, energetiky budov či řízení lokálních sítí, a jako pilotní město se u nás v praxi odzkoušené aplikace mohou využít v jakémkoli jiném českém městě,“ uvedl Josef Knot.

            Ze „smart“ projektů už Písek realizoval např. energeticky úsporná opatření v objektech města a celá řada jich je ve stádiu projektové přípravy: „V blízké budoucnosti má město Písek v plánu vybudovat inteligentní parkovací místa, umístit dobíjecí stanice pro elektromobily, elektromotocykly či elektrokola, instalovat dynamické, ekonomické a flexibilní systémy veřejného osvětlení včetně snímačů, které pomohou řidičům při hledání volných parkovacích míst nebo nás budou informovat o vytíženosti veřejné dopravy. Dalšími prioritami jsou aktivace modulárního softwaru spojujícího informace z vodovodů, topení a dopravních sítí a také sledování kvality životního prostředí,“ vypočítává připravované projekty Josef Knot.

            Vyvrcholením summitu byl pak právě podpis Tchajpejské deklarace chytrých měst: chytré město, chytrý život. „Signatáři přislíbili, že se zasadí o budování chytřejších měst a vytvoření chytřejšího životního prostředí pro své obce i občany. Deklarací jsme souhlasili pojmout Smart City jako vizi pro územní rozvoj, přislíbili jsme používat postupy podporující udržitelný rozvoj, zavádět chytřejší řešení i pro služby občanské vybavenosti. Deklarovali jsme také vůli spolupracovat jak se soukromou, tak akademickou sférou,“ přibližuje obsah dokumentu místostarosta.

            „Je zřejmé, že všichni účastníci z řad zástupců veřejné, podnikatelské či akademické sféry chtějí uvádět v život „chytrá“ řešení, která naše obce a města udělají bezpečná, zdravá, environmentálně, ekonomicky a sociálně udržitelná. Stručně řečeno nám jde o chytrý  život v chytrých městech,“ dodává místostarosta města Písek Josef Knot.

Martin Volný

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme