Knot: V Písku budou jezdit ekologické autobusy

10. 6. 2016

Rada města Písek schválila 9.6. deklaraci na podporu žádosti dopravce při podání žádosti o dotaci na obnovu vozového parku MHD v Písku nízkoemisními a bezemisními vozidly.

„Společnost ČSAD AUTOBUSY nyní zpracovává žádost o dotaci z programu na obnovu vozového parku pro společnosti, které zajišťují dopravní obslužnost hromadnou dopravou v závazku veřejné smlouvy na území obcí a krajů. Dotační program má za cíl podporu nákupu nízkoemisních a bezemisních vozidel hromadné dopravy, zlepšení životního prostředí snížením množství vypouštěných emisí výfukových plynů a zvýšení komfortu pro cestující zajištěním přepravy moderními dopravními prostředky,“ říká místostarosta písku Josef Knot (TOP09).

V současné době provozuje dopravce na linkách MHD Písek autobusy Mercedes Benz Conecto s dieselovými motory. Je možné získat dotaci na autobusy, které splňují náročné požadavky města. Proto se dopravce za podpory vedení města přihlásil do výzvy č. 20 Integrovaného operačního programu, cíle Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy, kde může získat finanční podporu až 200 milionů Kč. Jelikož žádá o finanční podporu na 6 autobusů, bude to investice za 39 mil. Kč.

„Společnost ČSAD autobusy je naším partnerem v rámci konceptu Chytrého města a z tohoto titulu jsme deklaraci podpořili. Jedním z nejdůležitějších ze tří pilířů koncepce je právě udržitelná městská mobilita. A to mimo jiné proto, že právě doprava je největším znečišťovatelem prostředí na území města. Kromě autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn ČSAD plánuje také nákup minibusu s elektropohonem. Ten bude po dokončení revitalizace Vnitřního Města nasazen na připravovanou linku projíždějící centrem. Nové vozy jsou tak dalším krokem k realizaci koncepce Smart Písek,“ dodává Josef Knot.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme