Knot: Jen učňovské obory nás nespasí. Podporujme i nové technologie.

14. 9. 2017
Není akcent na učně a budoucí řemeslníky dnes, v digitálním věku, přece jen příliš jednostranný? Od kolika politiků „přes vzdělání“ jsme slyšeli třeba o podpoře profesí souvisejících se sektorem digitálních technologií?

S blížícími se volbami se podpora vzdělávání tradičně dostává do hledáčku politiků napříč stranami – a to i těch, kteří v předchozích letech o toto téma příliš zájmu neprojevovali. V posledních letech se k volání po podpoře vzdělávání stále častěji přidává také apel na obnovu či podporu učňovského školství. Od Hradu přes parlament až po regiony či města slyšíme: Učňové a řemesla jsou naší prioritou! Pomiňme nyní otázku, nakolik jde o upřímnou starost o učiliště a jejich absolventy a kdy je motivací spíše vlísání se do přízně určitým voličským skupinám, a položme si otázku důležitější: opravdu České republika potřebuje v prvé řadě a především více řemeslníků a dělníků?

Není akcent na učně a budoucí řemeslníky dnes, v digitálním věku, přece jen příliš jednostranný? Od kolika politiků „přes vzdělání“ jsme slyšeli třeba o podpoře profesí souvisejících s tzv. Prací 4.0, tedy sektorem digitálních a inteligentních technologií?

Terciární vzdělávání stagnuje. Ale právě z vysokých škol vzejdou experti 4.0

Univerzita Karlova se v žebříčku světových univerzit za posledních pět let propadla o 81 míst. Aktuálně jí patří 314. pozice. Přitom jde o nejlépe hodnocený ústav vysokého školství u nás. Pětiletý cyklus již jistě můžeme označit za trend – a to takový, který se zatím nedaří zvrátit. Klesající úroveň českého vzdělávání potvrzují i výsledky mezinárodních srovnávacích měření. Stále si sice v celosvětovém pohledu nestojíme špatně, postupné zhoršování situace je však zřejmé. Zanedbáme-li však terciární vzdělávání, špičkových odborníků 4.0 se stěží dočkáme.

Nedostatek „ajťáků“ bolí ekonomiku více než absence řemeslníků

Hlavním problémem na současném trhu práce přece není nedostatek dělnických profesí. Daleko závažnější pro budoucnost ekonomiky je odliv kreativních a inovativních mozků, kterých je za prvé málo a za druhé je tu nedokážeme udržet. Situace mladých lékařů, z nichž asi polovina uvažuje o odchodu do zahraničí a ti, kteří zůstanou, často končí ve strukturách nadnárodních farmaceutických gigantů, aby se k lékařské praxi již nikdy nevrátili, je dostatečně známá. Ale co třeba IT vývojáři, programátoři či specialisté z oblasti digitální ekonomiky? Poptávka po IT specialistech je tak vysoká, že na trhu práce dnes větší firma běžně poptává ne jednoho, ale rovnou deset programátorů najednou. A bez rychlého doplnění stavu firma přichází o miliony. Více odborníků v Průmyslu 4.0 je přitom klíčem k udržení hospodářského růstu a zlepšování ekonomické úrovně celé země.

Naše kapacity coby evropské montovny aut jsou již vyčerpané, důležité je se dlouhodobě soustředit na obory s vysokou přidanou hodnotou. Můžeme být obří továrnou nebo třeba gigantickým logistickým překladištěm, ale pak se mezi nejvyspělejší evropské země nikdy nezařadíme. V globální konkurenci obstojíme, jen pokud budeme podporovat „mozky“. Dost talentovaných studentů na to v Česku rozhodně máme.

Zdroj: http://knot.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=623446

Josef Knot (TOP 09)

1. náměstek hejtmanky

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme