Kaska: ŘSD šetří tam, kde se to hrubě nevyplácí

25. 1. 2016

Je dobře, že se staví dálnice, ale správce stavby (ŘSD) by neměl zapomínat na důležitá bezpečnostní opatření právě při stavbě, což je nebezpečné období. Možná si vzpomenete na kuriozitu, která se odehrála před pár lety na nově otevírané dálnici D47 (dnes D1) u Bělotína na severní Moravě. Pár hodin před slavnostním otevřením v noci do ještě uzavřeného úseku vjelo vozidlo s cizinci z Indie a přitom projelo přímo přichystaným párty stanem na otevírací ceremonii a skončilo s rozbité mimo dálnici. Nový neotevřený úsek řidiče zmátl, přehlédl i značky a myslel si, že cesta vede rovně. Toto se nyní zjevně děje i nad Borkem. Řidiči se totiž orientují i podle vzhledu terénu, zvláště ti, kteří nejsou místní a cestu neznají. Viditelný průsek lesa vizuálně opravdu vypadá, jako kdyby silnice pokračovala rovně v ose budoucí dálnice. Toto místo s provizorní ostrou zatáčkou na dočasnou silnici na Borek bylo vždy nebezpečné, ale nyní po vykácení lesa je ještě nebezpečnější.

Bylo by proto vhodné doplnit osadit toto místo alespoň malou světelnou řadou se třemi světly a stávající značky pečlivě kontrolovat, narovnávat a čistit. Takové opatření by jistě stálo za to, aby se neopakovaly tragické nehody jako ta s polskou dodávkou a čelním nárazem do české pekařské dodávky z předminulého týdne.

Silnice by měly být bezpečné, odpouštět chyby, předvídat i cizí, zmatené nebo nezodpovědné řidiče. Jakákoli tragická nehoda nestojí za relativně malé úspory na bezpečném značení a vybavení silnic, čelní srážka do nevinného protijedoucího vozidla za to nestojí už vůbec.

P.S.: U Veselí n.L. bývá silnice I/3 pravidelně velice znečištěná od přilehlé stavby D3, na to by ŘSD také nemělo zapomínat. Je to také velmi nebezpečné. A obtěžující.

 

Václav Kaska

člen dopravní komise rady města Č. Budějovice

Štítky
Osobnosti: Václav Kaska
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme