Jestli se necítíte bezpečně, nebudu Vám zazlívat když přerušíte stáž.

24. 11. 2015

Konec září 2014, kampaň do komunálních voleb na které jsem pracovala, byla v plném proudu... Na jedné z „válečných porad“ mě oslovil bývalý krajský manažer jihočeské TOPky: ,,Jano, Vy studujete tu ekonomku, nechtěla byste se zkusit přihlásit na stáž k našem europoslanci Niedermayerovi“? Samozřejmě jsem s nadšením přitakala, a proto mě za několik dní potěšil email od onoho krajského manažera, který obecně směřoval k mladým, kteří pomáhali TOP 09 v kampaních. Pro zařazení do výběrového řízení jsem sepsala CV a motivační dopis. Najít motivaci nebylo těžké, pracovat pro mého oblíbeného europoslance, to byla zkrátka skvělá příležitost. Po nějaké době se mi ozvali z bruselské kanceláře, že mě čeká pohovor s panem poslancem.

V den pohovoru se na mě ošklivě podepsala doznívající chřipka, na místo konání jsem přišla jako po noci strávené na drum&bassovém koncertu. Zatím co já dorazila jako opuchlý nervák, on na mně působil jako stoupenec zenu. V průběhu pohovoru jsme probrali můj životopis. Studuji mix ekonomie a politologie, nedá se tedy říci, že jsem 100% ekonom a agenda pana poslance je hlavně ekonomická. Když jsme se tedy bavili o zaměření mé stáže, otázka: ,,Vy byste si tedy vzala spíše nějaké politologické „soft topic“? mě trochu vyhecovala k mé náhlé odpovědi: ,,Nene, soft topic, beru lucemburské daňové úniky (Lux Leaks).“  Toto téma jsem již nějakou dobu sledovala v médiích a otázka korporátních daní mi přišla více než zajímavá. Nějaký čas po pohovoru se mi opět ozvala bruselská kancelář s tím, že bychom měli domluvit termínu stáže. Hlavně kvůli škole tak připadal v úvahu listopad a prosinec 2015.

Na začátku listopadu jsem se tedy přesunula do Bruselu. Má předchůdkyně v kanceláři pana poslance mi doporučila ubytování. Jednalo se o hezký byt ve čtvrti Koegelberg. Po nastěhování jsem zjistila, že jsem v „hnízdě“ Svobodných. Náš byt je tedy místo, kde žijí euroskeptici a euro federalisté pod jednou střechou. Co je však u takového spolubydlení jedna z nejdůležitějších věcí, chlapci mají kvalitní smysl pro humor. Historky „z natáčení“ euroskeptické frakce (Evropa Svobody a Přímé Demokracie) rozhodně dokáží pozvednout náladu, která je zde v posledních dnech dosti mizerná...

Nástup do nové práce byl akční a vzrušující. Začala jsem se seznamovat s projednávanou agendou a prostředím Evropského parlamentu. Dá se říci, že EP je skvělé místo na život. Je zde zkrátka vše co člověk potřebuje: jídelny, kavárny, holič, obchod v -2 patře, cvičení, trucovny... Byla jsem vyslána na mé první zasedání ECONu (Hospodářský a měnový výbor). Když mě pan poslanec poslal na tento výbor, poznamenal, že se bude projednávat jistý „MIFID“ a že si to mám náležitě užít. Usedla jsem tedy do velké zasedací místnosti a začala nasávat informace. Je pravdou, že regulace finančních trhů v EU a regulační technické standardy nejsou úplně mým „cup of tea“. Pojala jsem tedy toto téma jako bojový úkol a snažila se problematiku pochopit a sepsat z jednání nějaký smysluplný výstup. Doufám, že se mi to víceméně povedlo.  Kancelář pana poslance žije již několik měsíců zprávou Zvláštního výboru pro daňová rozhodnutí (TAXE). Mohla jsme být u pár jednání, která se zabývala touto zprávou a musím podotknout, že najít kompromis mezi jednotlivými evropskými frakcemi není vůbec jednoduché. Pro názornou ukázku, k této zprávě bylo navrženo přes 1000 dodatků napříč všemi frakcemi. Velmi zajímavým zážitkem bylo také další zasedáni ECONu, kde poslanci grilovali „účetní“ firem Google, McDonalds, Ikea, CocaCola, Disney a dalších za jejich agresivní daňové plánování. Na dalším jednání ECONu na mne hodně zapůsobil výstup prezidenta Evropské centrální banky na téma budoucnost finančního systému EU. Obecně jsme se dosti zabývali ekonomickou výkonností EU... a v posledních dnech se do naší agendy se přidalo i téma bezpečnost..

 

Po pařížských událostech se život Bruselu změnil... můžeme vlastně říci, život v Evropě se změnil....

Lidé mají obecně strach, není se příliš čemu divit. Teoreticky zde určité ohrožení existuje. Avšak jsem toho názoru, že lidé ve strachu dělají unáhlená a často špatná rozhodnutí. Sleduji z Bruselu česká média, sledování online vysílání je pro mně každodenní dávkou hrůzy a bázně...

Aktuální informace z Bruselu (sobota 21.11.2015): je vyhlášen nejvyšší stupeň pohotovosti 4, většina linek MHD nejezdí – metro kompletně, obchody jsou zavřené, ruší se kulturní akce na ulicích je více vojáků než civilního obyvatelstva...Stupeň paniky tady i doma 5.

Místo hašení požáru jej ještě více rozdmýcháváme. Politické tančení nad hroby obětí je dle mého názoru nemorální a hledání útěchy u fašistických zastánců je nebezpečné. Zachovejme tedy prosím chladnou hlavu, nenechme si vnutit násilnické, radikální myšlenky. Mysleme kriticky a vždy se na věci dívejme z širší perspektivy. Obecně by Evropou měl zaznít hlas, který utěší ta bolavá místa a dodá nám důvěru v naši zem.

 

O víkendu mi přišla zpráva od pana poslance: ,,Jano, jestli se necítíte bezpečně, můžete ukončit stáž.“ Ani nápad! Stejně jako Vy pane poslanče, zůstávám v Bruselu... jako bychom jsme těch „migrantů“, kteří míří do ČR už tak neměli dost:).

Jana Soukupová

členka MV TOP 09 Č. Budějovice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme