I přes emoce debata přinesla řadu podnětů

10. 7. 2013

Včerejší veřejné projednání situace na sídlišti Máj jsme svolávali, abychom získali potřebné podněty od jeho obyvatel a přenesli diskusi z ulice, kam nepatří, na institucionální úroveň. A tento cíl – jsem přesvědčen – byl naplněn. Debata byla sice vzrušená, plná emocí, přesto však zaznívaly i takové reakce a postřehy, na které jsem cítil potřebu zareagovat.
Předně je třeba říci, které otázky spadají do kompetence města a které jsou naopak záležitostí státu. Radnice tak nemůže například ovlivnit výši a podmínky pro čerpání sociálních dávek – jakkoli jsem přesvědčen, že nesmí být tak vysoké, aby jejich uživatelé raději zůstávali doma, než hledali zaměstnání.  Na stranu druhou vedení města může usilovat prostřednictvím další optimalizace práce městské policie o zvýšení bezpečnosti a pořádku na sídlišti Máj.
Městská policie musí důsledně plnit pochůzkovou činnost, a to především v rizikové době a na skutečně problematických místech.  Jsem rád, že pochůzky přislíbila i Policie ČR. Policie také musí důsledně řešit protiprávní jednání a dotahovat šetření do konce, byť chápu, že se v řadě případů může ocitnout v důkazní nouzi. Policisté by ale měli trvale prokazovat osobní nasazení.
Důležitou roli na vytváření bezpečného prostředí ale nehraje jen policie, ale i samotný občan. Právě ten by měl prokázat osobní statečnost, a když už z pochopitelných důvodů sám nemůže zabránit protiprávnímu jednání, měl by je alespoň ohlásit. Pro práci policie jsou podněty občanů klíčové. Chápu, že často jsou občané odrazováni řadou úkonů, které při řešení ohlášených případů musí podstoupit, mnohdy se také setkají s tím, že je věc odložena. Přesto však apeluji, aby občané nerezignovali a cestou součinnosti s příslušnými orgány trvale přispívali ke zvyšování úrovně bezpečnosti.
Obyvatelé sídliště si musí uvědomit, že klíče k řešení nedrží extremisté, kteří nabízejí jen cestu násilí. Přijedou demonstrovat a zase odjedou. Zůstanou po nich jen ještě více rozjitřené nálady. Pomoci si naopak musíme všichni společně. A právě tato debata by mohla být takovým prvním krokem.
    

JUDr. Ing. Tomáš Bouzek
radní města České Budějovice (TOP 09)

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme