Gregora: Nemá smysl se tvářit, že si lidé na zdravotnictví nepřiplácejí

3. 10. 2017

TOP 09 podporuje svou účastí na kandidátce v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny Martin Gregora (52), primář dětského oddělení Nemocnice ve Strakonicích. Kromě svého odborného působení v pediatrii je také autorem několika populárně naučných knih pro rodiče o péči o novorozence a kojence nebo první pomoci u nejmenších. Po dřívějším titulu Kniha o matce a dítěti jeho poslední publikace cílí i na tatínky. V letech 2006 – 2010 pracoval Martin Gregora ve strakonickém zastupitelstvu a poté byl za TOP 09 zvolen do Poslanecké sněmovny, kde působil až do předčasných voleb v roce 2013.

Ve sněmovně jste byl přes tři roky, vám se tam chce zpátky?

Je fakt, že nějakou práci jsme započali a nebylo by špatné ji dokončit. Práce na reformě zdravotnictví, která měla napravit vztahy mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními a především vydefinovat standardní a nadstandardní péči, se přerušila a zůstala nedokončená. Standardní péče musí být z běžného zdravotního pojištění na vysoké úrovni a kdo by chtěl něco navíc, věděl by pak přesně, co je za kolik a nemusel by dávat žádné všimné, aby se lepší péče domohl. Nemá smysl se tvářit, že se to neděje.

Na čem prosazení zdravotnické reformy uvízlo, když jste ve sněmovně byl?

Na tom, že to je politikum. Mnohá z potřebných opatření se jeví jako nepopulární, ale přinesla by řád a pořádek a to chceme všichni. Když to ale někdo podává, že to je proti lidem, tak to není líbivé a vítězí populistické přísliby. Stejně se ke spolufinancování ze strany pacienta skrytě dostáváme, to je přece patrné na cenách léků.

A čím to je, že za léky pacient zaplatí, ale za zuby nebo klouby platit nechce?

V lékárně je to jasný obchod, takže tam to pacient přijme daleko snáz, než když se řekne, že některé výkony budou nad standardem a budou za úhradu. Tady byly vychovány celé generace v tom, že je všechno zadarmo. Definování nadstandardů nemůže znamenat, že by člověk nedosáhl na kvalitní péči, ale aby věděl, že si může i oficiálně a regulérně připlatit na víc. Současná situace jen podporuje šedou ekonomiku, stejně si někdo lepší službu zaplatí.

Proč se v tom už 27 let motáme? Nebylo nejsnazší převzít na začátku 90. let nějaký fungující evropský model zdravotnictví?

Bylo, jenže se to bohužel nestalo. Myslím, že nejbližší je nám německý model a oni jsou i otevření, aby nám pomohli. My se neustálým hledáním třetí cesty k témuž dostáváme kostrbatě a složitě. I německý model má samozřejmě svá úskalí, mají tam problémy s obrovským množstvím zdravotních pojišťoven, což odčerpává spoustu peněz. U nás jich je naštěstí už jen pět. Ale v definování toho, kolik se platí za jaký výkon, v tom mají Němci pořádek.

Čím vás oslovila právě TOP 09?

Je mi blízká proevropská politika a téma evropské integrace. Líbí se mi, že TOP 09 razí heslo – neuhneme.

A jak tedy vnímáte, že obyvatelé Velké Británie se rozhodli pro odchod z EU?

Historicky vždycky byla Velká Británie a vedle ní Evropa. Tak jako nejsme propojení geograficky, nejsme ani historicky. Zato my jsme vždy součástí Evropy byli. Psal to i Jaroslav Seifert – jsou ty naše Čechy země maličká, jak v hluboké moře spadlá perlička... My musíme být součástí něčeho většího, ale nám blízkého, patříme do střední Evropy. Když jsme byli součástí Rakouska-Uherska, to taková malá unie byla. Je i trošku škoda, že nevydržela.

Na festivalu Strakonice nejen sobě jste se zapojil mezi vystavující výtvarníky dřevěnými sochami. Kdo vás blíž nezná, bude asi překvapený, když primář z nemocnice vystavuje Stehno Salvatora Dalího...

Bavím se tím. Když je čas, rád něco tvořím.

Jihočeské týdeníky

Milena Kolářová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme