Do Budějovic příští rok zamíří tisíce dětí, město čeká letní olympiáda

13. 2. 2023
Teprve nedávno se rozdaly medaile na zimní olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji a už jsou v plném proudu přípravy na tu letní, která se bude konat v Jihočeském kraji, a to příští rok od 23. do 28. června. Do Českých Budějovic má dorazit okolo tří a půl tisíce účastníků.

„Začali jsme už loni v létě. Do kraje totiž přijede tři a půl tisíce účastníků včetně trenérů a dalších členů výprav, které musíme někde ubytovat. Počítáme s tím, že většina z nich bude bydlet na vysokoškolských kolejích nebo internátech několika středních škol v Českých Budějovicích,“ přibližuje náměstek hejtmana pro školství Pavel Klíma (TOP 09), který pořadatele uplynulé olympiády ocenil zvládnutou logistickou přípravou.

Takové problémy ale pořadatelům Her XI. letní olympiády dětí a mládeže 2024 zřejmě odpadnou. Prioritou pro vedení kraje je umístit všechny sportovní disciplíny do Českých Budějovic nebo blízkého okolí. Naprostou většinu sportovišť se mu podařilo dojednat v uplynulém roce přes jednotlivé sportovní svazy. Dohodu už uzavřel také s majiteli sportovišť ve městě.

„České Budějovice a širší okolí jsme zvolili kvůli tomu, aby byla olympiáda co nejvíce kompaktní a podobala se klasickým hrám. Děti by si měly na jednom místě užít nejen sport, ale také veškerý doprovodný program,“ připomíná náměstek Klíma.

Cyklistika na výstavišti, jachting na Bezdrevu

Do blízkosti města se tak podaří umístit například i jachtařské závody, které se budou konat na nedalekém rybníku Bezdrev, kde budou mít výpravy zajištěné i ubytování. Jedním ze spolupořádajících měst je i Hluboká nad Vltavou, kde by se měl odehrát turnaj v softballu. Stejně jako na Bezdrevě budou hráči i v tomto případě ubytovaní poblíž sportoviště.

„Zajímavostí bude také to, že cyklistické závody s hromadným startem se pojedou přímo na výstavišti, což by mělo být divácky atraktivní. Nyní s výstavištěm ladíme detaily o spolupráci. Předběžně jsme se domluvili, že zde bude jedno z hlavních center olympiády, kde bude velká část doprovodného programu,“ naznačuje Klíma.

Jeho slova potvrzuje ředitel budějovického výstaviště Mojmír Severin s tím, že řadu detailů včetně možnosti umístění dalších disciplín budou společně řešit v nejbližších dnech. 

„Už teď je ale jasné, že centrum olympiády bude u nás. Na pořadatelství reagujeme i letošním novým konceptem rodinného festivalu Summer park, na němž bychom v červnu chtěli pomyslně odstartovat přípravy na hry,“ vysvětluje.

Vedení výstaviště počítá s tím, že se v jejich areálu budou konat i medailové ceremoniály a doprovodné akce, pro něž bude sloužit většina pavilonů. „Co se týče jednotlivých disciplín, mohlo by se u nás kromě cyklistiky objevit i karate, stolní tenis, střelecké disciplíny či gymnastika. Vše ale bude jasné až po jednání s hejtmanstvím,“ tvrdí obchodní ředitel výstaviště Jan Kuběna.

Jedním z organizátorů her je také budějovický magistrát, který dal pro hry k dispozici všechna sportoviště ve vlastnictví města. Bude také koordinátorem ubytování přes univerzitní a školní zařízení.

„Kromě toho chystáme velkolepý úvodní ceremoniál. Původně se hovořilo o programu v hokejové Budvar aréně, ale nakonec uspořádáme slavnost na otevřené a o poznání větší scéně,“ ujišťuje budějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Do příprav na olympiádu se zapojily také střední umělecko-průmyslové školy v Českém Krumlově a Bechyni, kde nyní vznikají grafické návrhy vizuální podoby her.

„Nechceme nic podcenit, proto jsme začali tvořit návrhy s předstihem. V červnu bychom chtěli představit logo a celkovou grafiku. Musíme k tomu přistupovat zodpovědně, protože do města dorazí tisíce lidí z celé republiky. Je to pro nás skvělá příležitost, jak jižní Čechy zviditelnit, a to nejen pro sportovce,“ uvědomuje si Klíma.

Michal Bělský

Zdroj: iDNES.cz

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme