Díky úspěšnému čerpání dotačních prostředků se Písečáci dočkají revitalizace sídliště či plovárny

22. 6. 2014

V Písku se realizuje řada investičních akcí, jiné jsou v různých fázích přípravy. Prostředky na ně však nejdou jen z městské kasy, ale ve většině případů se kofinancují z dotačních programů.
„K tomu, abychom byli v čerpání dotačních titulů na investiční akce úspěšní i v dalším programovém období, je potřeba vědět, na jaké rozvojové cíle se máme soustředit. Připravujeme proto nový strategický plán rozvoje města. Na tento rok na něj máme v rozpočtu města vyhrazeno milión korun, ale chceme podat žádost i na ministerstvo vnitra, které vypisuje výzvu právě na tvorbu strategického plánu,“ uvedl místostarosta města Písek za TOP 09 Josef Knot. Ministerstvo by mohlo hradit až 85% nákladů.
Město se chystá realizovat např. 2. etapu revitalizace sídliště Jih. I s jejím financováním pomohou dotační prostředky, byť v tomto případě národní. „Na financování regenerace sídliště v úseku od Nádražní ulice po kašnu jsme získali podporu ministerstva pro místní rozvoj v plné výši 4 miliónů korun, navíc se nám tuto investiční akci podařilo i dobře vysoutěžit a namísto projektové ceny ve výši 12,5 miliónu korun budeme projekt realizovat za 7,5 miliónu korun,“ přiblížil finanční stránku projektu Josef Knot (TOP 09). Obyvatelé sídliště se dočkají např. zrekonstruovaných chodníků, vyměněného veřejného osvětlení či nového přemostění u prodejny Šipka, projekt nezapomíná ani na nové lavičky či výsadbu zeleně. Práce na regeneraci by měly skončit v průběhu podzimu.
Před podpisem je smlouva o podmínkách poskytnutí dotace z 29. výzvy ROP NUTS II Jihozápad na projekt regenerace plovárny U Václava. „Celkový rozpočet regenerace plovárny podle projektu počítá s náklady ve výši nejméně 12,6 milionu korun, z toho by 4,8 milionu korun měla činit dotace,“ uvedl místostarosta. Rekonstruovat se bude brouzdaliště se sprchami a vybuduje se zcela nová úpravna vody. „Hlavní investicí bude technologie a úpravna vody. Ta zajistí nejen vlastní zdroj vody z řeky, ale i její kvalitní čištění a pravidelnou výměnu. Nejmenší návštěvníci se dočkají nového brouzdaliště a dalších prvků na dětském hřišti. Projekt počítá se systémem dvou vodních hladin, propojených šikmou rampou jako skluzavkou,“ přibližuje rekonstrukci radní města za TOP 09 Petra Trambová. Opravené plovárny se plavci dočkají až napřesrok.
Ve stejné výzvě uspěl Písek i s druhým projektem, Galerií dětský svět v rámci 7. etapy rekonstrukce Sladovny. „Dotace pokryje více než dvě třetiny celkových nákladů. Tedy z potřebných 12,5 milionů korun získáme 9,9 milionů,“ řekl místostarosta.
Město pracuje i na dalších investičních akcích, které mají zvýšit atraktivitu regionu pro sport, turistiku a volný čas. „Zvýšený zájem o lyžování především ze stran rodin s dětmi oživil téma revitalizace lyžařského areálu. Město Písek si proto zadalo zpracování studie na modernizaci a rozvoj lyžařského svahu. Chceme vědět, s jakými investičními náklady máme počítat. Nechali jsme zpracovat dvě varianty, opravu areálu v současné podobě a rozšířenou verzi o dětský výukový svah. Zároveň ale musíme vědět, jaké budou provozní náklady. Na základě výsledků studie se město rozhodne, jak bude dále postupovat,“ uvedla Petra Trambová.
Už vysoutěžená je investiční akce na bývalý živcový lom v Píseckých horách. Projekt např. počítá s novou přístupovou cestou či výstavbou krytého altánu. Hotovo má být na podzim.  „Akce přijde na 2 milióny korun a na její spolufinancování použijeme dotaci ve výši 1,2 miliónů korun ze Státního zemědělského intervenčního fondu,“ informoval místostarosta Josef Knot.
    

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme