Čím mohou zaujmout Budějovice jako Evropské hlavní město kultury?

3. 5. 2021

České Budějovice mají ambici stát se Evropským hlavním městem kultury. Taková zpráva proletěla v posledních týdnech médii. Začalo se pracovat na přihlášce, díky které by mělo mít město připravený celkový kulturní program, ale i navázanou spolupráci s dalšími subjekty. Mají ale vůbec ČeskéBudějovice na to, takový titul získat? Čím by mohly podle náměstka primátora Tomáš Bouzka zaujmout?

Již jen vlastní kandidatura na Evropské hlavní město kultury významně zviditelňuje naše město, přináší řadu příležitostí a je zároveň vnitřní motivací pro změny v kulturním životě města. A Budějovice se mají čím chlubit.

Formou soutěžního dialogu byl vybrán skvělý návrh na revitalizaci spolkového domu Slavie, který tvořili architekti z Vídně a Paříže. Oživený prostor budovy i jejího okolí umožní multifunkční využití pro původní spolkovou činnost, koncerty a další druhy umění. Architektonickou soutěží již prošla i rekonstrukce Domu umění na náměstí Přemysla Otakara II. Obnovován bude veřejný prostor v parcích Dukelská i Háječek, oživována je Stromovka. Kandidatura ovšem není postavena jen na investičních akcích. Ke zpestření života ve městě jak pro místní obyvatele, tak i pro turisty, přispěje schválená strategická studie "Město a voda", která je podkladem pro větší propojení Malše a Vltavy včetně Mlýnské stoky a využití jejich okolí pro obyvatele. Již nyní je okolí řek bohatě využíváno pro umístění výtvarných děl a pořádání koncertů. Život obyvatel zpříjemňují nově rozmístěná koupací mola. Město propojuje umění se svými unikátními památkami, jako například v Rabenštejnské věži. Je potřeba využívat i stávající významné akce jako Město lidem - lidé městu, South Bohemia jazz fest, sousedské slavnosti. Své místo ve městě dvou velkých pivovarů a několika minipivovarů může mít i „pivní turistika“. Nově funguje kulturní centrum Žižkárna a byly rozběhnuty participativní projekty veřejnosti.

Elmira Talířová

Zdroj: Budějcká drbna, 1. 5. 2021

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme