Chýnovský zámek ubytuje více seniorů

26. 11. 2019

Kulturní památka sloužící přes šedesát let jako ústav sociální péče se má napřesrok začít rozrůstat. Dle zřizovatele Jihočeského kraje dojde k přístavbě za 210 milionů korun, s investicí pomůže dotace z Ministerstva práce a sociálních věcí.

Ředitelka chýnovského domova pro seniory Jana Zadražilová zmínila, že mají v současnosti kolem pěti set neuspokojených žádostí. „V létě navíc došlo ke sloučení s domovem v Budislavi, kde jsou nevyhovující podmínky. Nachází se tam čtyřicet klientů ve vícelůžkových pokojích, kteří se přestěhují do nového pavilonu,“ sdělila.

Přibude 96 lůžek, na které v první řadě umístí právě budislavské klienty. Zbylých 56 míst obsadí dle aktuálních pořadníků.
První náměstek hejtmanky Josef Knot je z plánů nadšen. „Nový pavilon volně naváže na stávající prostory, kde je nyní místo pro sedmdesát sedm klientů. Jsem rád, že zastupitelstvo jeho výstavbu schválilo,“ vysvětlil.

V novostavbě budou mít senioři místo pro koníčky i rehabilitační prostory. „Uvnitř bude společenský sál s možností ergoterapie, bez zázemí nelze v dnešní době poskytovat tyto služby,“ upřesnila Jana Zadražilová. Domov poskytuje péči o seniory i službu zvláštního režimu. „To znamená péči o lidi s Alzheimerovou chorobou a pro ně je nutné zajištění zázemí na volnočasové aktivity,“ objasnila. S více než dvojnásobnou kapacitou přijde i nabídka pracovních míst. „Odhaduji, že by mohlo jít o tři desítky lidí z řad ošetřovatelského personálu,“ míní. Hotovo má být do konce září roku 2022.

Dům pro seniory Zámek jako ústav sociální péče slouží od 19. září 1958. Od té doby se dočkal mnoha zlepšení, rekonstrukce kuchyně, společných prostor i sociálního zázemí. Objekt získal také novou fasádu i třetí křídlo, díky kterému splnil vyšší požadavky na sociální péči.

Lenka Pospíšilová

Zdroj: Táborský deník, 26. 11. 2019

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme