Byť si výsluhy vyžádají dodatečné prostředky z rozpočtu krajů, bylo třeba zrovnoprávnit tuto složku IZS s hasiči i policisty

11. 1. 2013

Už dlouho se mluví o náročnosti záchranářské profese, přitom však dosud neměli záchranáři stejné postavení jako další dvě složky integrovaného záchranného systému, hasiči a policisté, to se ale s novým rokem změnilo. Účinnosti nabyla novela zákoníku práce a zákona o zdravotnické službě. Nová právní úprava přináší pracovníkům záchranné služby podobné výhody, jaké mají hasiči i policisté. Záchranáři starší 50 let s nejméně 15letou praxí mohou počítat s „výslužným“, při odchodu z této profese dostanou jeden průměrný měsíční plat, za každý další odpracovaný rok se částka zvýší o jednu třetinu průměrné měsíční mzdy, celková výše tohoto odchodného však nesmí překročit šestinásobek měsíčního výdělku. Stejně jako hasiči i policisté získají navíc týden dovolené.
Tato právní úprava však zasáhne rozpočty krajů, kteří jako zřizovatelé ponesou tíhu zvýšených nákladů. Celkem se počítá s tím, že první rok vydají kraje o 50 miliónů korun navíc ze svých rozpočtů a v dalších letech pak 10 miliónů korun ročně.
I přestože zmíněné změny zasáhnou rozpočty krajů, domnívám se, že tato úprava byla nezbytná. Zlepší se postavení záchranářů i podmínky pro jejich práci, pro práci, která může zachránit život komukoli z nás.

Zdeněk Bezecný
Předseda Výboru pro bezpečnost PSP ČR
Předseda  KV TOP 09 a krajský zastupitel

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme