Budějovická teplárna bude celá města, ale je to tak dobře?

22. 6. 2017

19.6.2017 zastupitelé města České Budějovice rozhodli o odkupu akcií od drobných akcionářů a posvětili změnu stanov teplárny o v budoucnu možném vyvinění vedení společnosti z odpovědnosti. Ke schválení tzv. „absolutoria“ za rok 2016 naštěstí nakonec asi i díky bouřlivé diskuzi nedošlo.

Právo o tom napsalo:

Českobudějovičtí zastupitelé včera rozhodli o tom, že se město stane jediným majitelem teplárny. Za více než osm miliónů korun vykoupí od drobných akcionářů podíl, který mají v městské společnosti.

Zamýšlené stoprocentní vlastnictví teplárny kritizují opoziční zastupitelé. Podle některých může tento krok vést k neprůhlednému hospodaření českobudějovické teplárny.

Vedení města ale zastává názor, že řízení společnosti bude po vytlačení drobných akcionářů mnohem jednodušší.

"Přístup k teplárně dlouhodobě nahrává k prorůstání politiky a podnikatelského prostředí. Takže můj odpor k vytěsňování drobných akcionářů je v prvé řadě motivován tím, aby byla větší kontrola nad hospodařením teplárny a fungováním představenstva," řekl zastupitel opoziční TOP 09 Tomáš Bouzek a dodal: „Ve chvíli, kdy se město stane stoprocentním akcionářem, přestanou se konat valné hromady společnosti. O dalším postupu v teplárně bude rozhodovat v podstatě jen rada města.“

Mladá fronta Dnes zmínila:

ČESKÉ BUDĚJOVICE Teplárna České Budějovice se po čase dostala opět do centra dění. Město se chystá na získání zbylých akcií, aby se stalo stoprocentním vlastníkem společnosti. Pak se bude rozhodovat třeba o napojení na teplovod z Temelína.

Proces odkupu zbytku akcií provází několik komplikací, na které včera velmi důrazně upozorňovali opoziční zastupitelé. Koalice kritiku většinou v tichosti přečkala a schválila téměř vše, co potřebovala. A hned dnes následuje valná hromada teplárny.

Město drží přes 99 procent firmy a hodlá koupit zbylých dva a půl tisíce akcií, za které je připraveno zaplatit bezmála 8,3 milionu korun. Vše může být hotové za pár měsíců. "Ve chvíli, kdy se staneme jediným vlastníkem, nebude nutné zdlouhavě svolávat valnou hromadu. O všem bude rozhodovat rada města, a řízení teplárny tak bude daleko operativnější a rychlejší," sdělil primátor Jiří Svoboda (ANO).

Právě před tím však část opozice varuje. Zastupitel Tomáš Bouzek (TOP 09) upozornil, že to dnes může být úplně poslední valná hromada. Pak se podle něj budou zastupitelé dostávat k informacím o teplárně ještě složitěji než dnes. "Můj odpor k vytěsňování drobných akcionářů je v prvé řadě motivován tím, aby byla větší kontrola nad hospodařením teplárny a fungováním představenstva," řekl Bouzek.

Jeho, ale i řadu dalších zastupitelů pak zarazilo, že by dnes měli členové dozorčí rady i představenstva dostat na valné hromadě takzvané absolutorium. Tím by se oba orgány zbavily své odpovědnosti za kroky, které udělaly v roce 2016. "Když by způsobily, ať už vědomou, nebo nevědomou škodu, tak se mohou vymlouvat, že valná hromada řekla, že jednali s péčí řádného hospodáře," navázal Bouzek.

Někteří akcionáři přitom na valné hromadě nebudou mít zdaleka přesný přehled o tom, co představenstvo vloni dělalo a schvalovalo. I proto po doplnění návrhu zastupitelem Rudolfem Vodičkou z koaliční KDU-ČSL by dnes měl primátor nominovaný na valnou hromadu hlasovat tak, aby absolutorium nepodpořil.

Opozici se také už dříve zdála cena za jednu akcii ve výši 3 292 korun příliš vysoká. Město tuto částku zaplatí na základě posudku ústavu znalectví a oceňování Vysoké školy technické a ekonomické v Budějovicicích. A Eliška Richtrová (Nezávislí) v souvislosti s tím vyslovila další pochybnosti. Týkají se společnosti, která bude za město zbylé akcie vykupovat. "Už dříve se asi 1 129 akcií propadlo a dostaly se do dražby. Ta firma, která nyní zastupuje město, je prodala další společnosti, jež sídlí na stejné adrese. Dokonce jsou tam osoby, které jsou propojené s oběma subjekty," upozornila Richtrová.

Současnou koalici na radnici tvoří ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. V opozici jsou Občané pro Budějovice, TOP 09, Nezávislí a komunisté.

JCted:

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Dnešní zasedání budějovických zastupitelů vysílá na zítřejší valnou hromadu Teplárny České Budějovice primátora Jiřího Svobodu (ANO). Rada města ho zároveň pověřuje schválením bodů, které ale opozice napadla. Zástupce města jako většinového vlastníka má odsouhlasit takzvané absolutorium pro členy orgánů, kteří společnost řídí a kontrolují. Absolutorium znamená, že pro dané účetní období - a tím je v programu valné hromady hned rok 2016 - se má automaticky za to, že orgány firmy pracovaly s péčí řádného hospodáře.

Zastupitel Tomáš Bouzek (TOP 09) varoval, že tím se de facto poskytuje členům představenstva beztrestnost za jejich ekonomická rozhodnutí. Zeptal se proto přímo primátora Svobody, zda pro tento bod zvedne na valné hromadě ruku. Primátor reagoval, že bude hlasovat tak, jak mu uložila rada města. Tedy i pro toto absolutorium, které se hned vzápětí uplatní pro účetní uzávěrku roku 2016. Tutéž odpověď primátor zopakoval na otázku, zda bude hlasovat na valné hromadě pro bod programu valné hromady, kde se deklaruje, že místopředseda dozorčí rady teplárny Martin Kuba (ODS) a člen dozorčí rady Petr Maroš (ODS) nejsou ve střetu zájmů. 

Jsou totiž ve stejných pozicích ve společnosti ČEZ LDS. V teplárně se přitom chystá oprášení projektu strategického napojení na přívod tepla z Jaderné elektrárny Temelín do Budějovic. A jadernou elektrárnu vlastní ČEZ. 

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme