Budějčáci mají sice nižší platy, ale také menší životní náklady

16. 8. 2012

Byť Budějčáci se svým příjmem zaostávají za celorepublikovým průměrem, mohou je těšit nižší životní náklady. Například ve veřejné dopravě patříme k nejlevnějším metropolím v České republice, dobře si vedeme i v ceně vodného a stočného.

Pokud bychom sledovali pouze výši příjmů, bude to pro Jihočechy zklamání. Průměrná hrubá mzda v kraji za 1. čtvrtletí v Jihočeském kraji činila 21 463 korun a řadí nás na 9. místo, byť Moravskoslezský kraj nás ,udolalʼ o pouhé 4 koruny. Průměrná mzda v ČR je ale 24 126 korun, na druhou stranu údaj zkresluje výše mezd v bohatých regionech, jakými je Praha i Středočeský kraj a Jihomoravský kraj s Brnem.
Pokud ale chceme vědět, jaká je životní úroveň, musíme se podívat i na nákladovou stránku rozpočtu domácností. Tady už si Jihočeský kraj, potažmo České Budějovice vedou mnohem lépe.
    Když se zaměříme na náklady na bydlení, zjistíme, že v ceně za m2 si České Budějovice, při srovnání s kategorií stejně velkých měst v ostatních krajích, stojí dobře. S průměrnou cenou 15 882 korun za m2 obsazujeme v dlouhodobém srovnání ČSÚ 4. místo za městy krajů Ústeckého, Moravskoslezského a Libereckého. V průměrné hodnotě měsíčního nájemného na m2 jsme s 66,18 korunami na m2 taktéž na 4. místě a pořadí krajů je nezměněné.
    Celý Jihočeský kraj patří podle dlouhodobé studie ČSÚ se svou průměrnou dobou splácení bytu šest let k průměru mezi kraji. O době splácení rozhoduje především cena bytu, která se odvíjí nejen od koupěschopnosti obyvatelstva v kraji, ale i od vývoje na trhu práce. Na Ústecku lze tak nejprodávanější kategorii bytu 2+1 o výměře 60 m2 pořídit nejrychleji – do tří let. To je ale dáno právě vysokou mírou nezaměstnanosti a neochotou lidí se zadlužovat.
Vedle pořizovací ceny bytu či ceny nájmu je dalším podstatným výdajem domácností vodné a stočné. „Díky úspěšným jednáním představitelů vedení města se společností ČEVAK, které odvrátilo navýšení ceny, jsme s cenou vodného a stočného 67,04 korun za m3 obsadili 25. místo z 78 sledovaných vodárenských společností celé republiky,“ upozorňuje Petra Šebestíková a dodává: „V rámci Jihočeského kraje jsme 6. ze 14 sledovaných dodavatelů. Nejlevnějším dodavatelem je ČEVAK Volary s cenou 59,18 korun za m3, nejdražší pak ČEVAK VST Tábor s 80,63 korunami za m3.“
Jedním z dalších nákladů je veřejná doprava. Veřejnou dopravou patří České Budějovice k nejlevnějším městům, vyplývá to ze studie MasterCard česká centra rozvoje 2012. Se základní jízdenkou v hodnotě 13 korun žebříček srovnávaných měst vedeme, v ceně za přestupní jízdenku, která u nás stojí 16 korun, nás předhonila pouze Olomouc s cenou 14 korun, ovšem jízdenka platí pouze 40 minut oproti naší hodině. K nejlevnějším městům patříme i ve srovnání měsíční nepřenosné jízdenky a s Karlovými Vary se dělíme o druhé místo za první Olomoucí, ve čtvrtletní nepřenosné jízdence jsme pak za oběma městy třetí.

Ing. Petra Šebestíková
předsedkyně finančního výboru zastupitelstva statutárního města České Budějovice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme