Bouzek: Současná koalice v ČB zneužívá svou moc

7. 3. 2016

Jen 24 ze 45 zastupitelů drží budějovická koalice složená z ANO, ČSSD, KDU-ČSL a ODS. Na první pohled křehká většina. Přitom ale stabilně prohlasovává své návrhy. Jak je to možné? 

„S koalicí jednoznačně hlasuje i část ‚opozice’. A není se co divit. Koalice velmi štědře rozdává pozice placené z veřejných prostředků občanů našeho města. Pro Ivana Nadberežného z KSČM dokonce zřídila placený post předsedy územní komise, kontrolnímu výboru zas za odměnu předsedá ‚nezávislá’ Eva Hajerová. Další ‚nezávislý’ zastupitel Kamil Calta, bez jakýchkoli zkušeností v oblasti dopravy, nově ‚vyhrál‘ ve výběrovém řízení na ředitele divize autobusů v dopravním podniku,“ vypočítává trafiky pro „opoziční“ zastupitele Tomáš Bouzek, zastupitel a krajský předseda za TOP 09.

Tyto kroky současného vedení města budou ale občany Budějovic něco stát. „Nejde tady jen o plýtvání veřejnými prostředky přímo z městské kasy. Plýtvá se i v městských společnostech. Kromě Dopravního podniku, který vedle Kamila Calty navýšil ještě počet členů představenstva z 5 na 7 a i zde získala jedno místo KSČM pro Ivana Tekela , se rozšířily pozice místopředsedů v teplárně a přibyl i druhý jednatel za Lesy a rybníky města – Daniel Hovorka, který kvůli postu narychlo opustil domovské ANO. Že k tomu nemá odborné předpoklady? Nevadí,“ poukazuje na nešvary Tomáš Bouzek.

Podle Tomáše Bouzka jde již o ohrožení veřejné kontroly. „Ve statutárních orgánech městských společností i na kontrolních pozicích v zastupitelstvu sedí buď přímo lidé spjatí s koalicí, nebo její klienti, tedy lidé, jejichž loajalitu koalice odměnila funkcí. Zastoupení skutečné opozice, tedy TOP 09 a HOPB, je v míře menší než malé. Takovýto způsob správy veřejných věcí je naprosto bezprecedentním zneužitím moci,“ varuje Tomáš Bouzek.

Martin Volný

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme