Bouzek: Současná koalice šetří peněženku občana jen na oko

25. 9. 2015

Když vznikala v Českých Budějovicích minulá koaliční vláda, tehdy opoziční ČSSD napadala velký počet uvolněných radních. Situace je v nové koalici „jiná“ jen na oko.

„Nová českobudějovická koalice hrdě hlásá do světa, že z původních sedmi uvolněných náměstků předešlé koalice si krom uvolněného primátora vystačí už jen se čtyřmi.Občan snadno nabude dojmu, že díky tomu zbude více prostředků samotnému městu. Jenže nesmíme zapomínat, že byl zřízen post uvolněné – tedy placené – radní, kterou jen koalice nenazývá náměstkem. Na výplatní listinu dále přibyli další ‚opoziční’ zastupitelé, kteří získali uvolněný post. Možná i to je klíč k tajence, kde se vzaly ony tři hlasy navíc, které podpořily koalici a které staronový primátor Jiří Svoboda označuje za ‚odpovědné’ zastupitele. Post uvolněné předsedkyně kontrolního výboru získala ‚nezávislá’ Eva Hajerová, která pomohla v červnu shodit koalici. Pro Ivana Nadberežného za KSČM nová koalice dokonce zřídila nový územní výbor. Sečteno a podtrženo, oproti osmi uvolněným zastupitelům v minulé koalici stojí osm uvolněných zastupitelů koalice současné,“ upozornil Tomáš Bouzek a dodal: „Je to jen pokrytecký postoj ODS a KDU-ČSL, které se nechtějí hlásit ke spolupráci s komunisty. Ve skutečnosti mezi komunisty a odpadlíky doplňují několik chybějících hlasů ve vlastních koaličních řadách.“

Červíček pochybností vrtá i v nové kompetenci náměstka za KDU-ČSL Jaromíra Talíře, kterému přibyla do jeho gesce zahraniční a regionální spolupráce. „Obávám se, aby tím pravým důvodem rozšíření kompetence náměstka Jaromíra Talíře nebyla snaha jeho spolustraníka Petra Petra obnovit tradici svých obchodních cest na účet města. Ve vlahé paměti mám jeho pokus podniknout právě takovou cestu do Kaliningradu, kterou mu tehdy předchozí rada města zatrhla. Skutečný přínos takových cest pro město, i mimo území ruského agresora, by nemusel vždy vyvážit náklady na tyto cesty,“ varuje Tomáš Bouzek.

Petra Šebestíková

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme