Bouzek: Obce se mohou zbavit všech videoloterijních terminálů

12. 4. 2013

Ústavní soud včerejšího dne vyhlásil nález sp. zn. Pl. ÚS 6/13, kterým jasně deklaroval pravomoc obcí regulovat provozování hazardu včetně tzv. interaktivních videoloterijních terminálů na svém území s tím, že daná pravomoc spadá pod jejich ústavně zaručené právo na samosprávu. Statutární město České Budějovice již dříve v plném rozsahu využilo ústavním pořádkem a zákonem garantované možnosti a obecně závaznou vyhláškou č. 4/2011 zakázalo na svém území provozování sázkových her, loterií a jiných podobných her včetně provozování videoloterijních terminálů, a to s účinností od 16. 12. 2011.

Ústavní soud svým nálezem přispěl k právní jistotě při výkladu příslušných zákonných norem a definitivně odstranil pochybnosti o právu obcí regulovat svými vyhláškami i před datem 31. 12. 2014 videoloterijní terminály povolené ještě na základě původní právní úpravy účinné do 1. 1. 2012. To je třeba přivítat, neboť provozování hazardu proti vůli obcí a jejich občanů není obhajitelné ani ztrátou pracovních míst, ani výší příjmu do obecní kasy. Jde o morální hazard, který s sebou nese vysoké společenské ztráty a rizika spojená především s patologickým gamblerstvím, ale i další závažné sociální důsledky.

Ministerstvo financí nyní zřejmě zahájí správní řízení o zrušení těchto „starých“ povolení k provozování videoloterijních terminálů a ty tak nebudou moci nadále proti vůli obcí přežívat až do konce roku 2014. Ústavní soud zároveň do jisté míry zpochybnil šance provozovatelů terminálů na náhradu škody spojené s rozhodnutím obcí zakázat tento druh hazardu na svém území.

JUDr. Ing. Tomáš Bouzek
radní statutárního města České Budějovice
předseda Expertní komise TOP 09 pro soudnictví – spravedlnost, kriminalitu, bezpečnostní politiku a korupci

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme