Bouzek: Nevidím důvod pro podporu Troškovy pohádky z veřejných zdrojů

28. 6. 2019

V květnu se zastupitelé pohádali nad novým krajským dotačním titulem, kterým jsou finanční pobídky pro filmaře propagující jižní Čechy. Debata byla tak rozbouřená, že náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch nakonec celý bod z programu stáhl. Na dnešním zasedání krajského zastupitelstva ho dal na stůl znovu a měl štěstí. Nejhlasitější oponent Martin Kuba z ODS nebyl přítomen. I tak šly ale věci ztuha.

Na filmové pobídky pro producenty, kteří natáčejí v jihočeských reáliích nebo o jihočeských osobnostech a událostech, kraj letos vyčlenil pět milionů korun. Před měsícem příslušná komise dala k žádostem negativní stanoviska, ale rada kraje je přesto posunula do hlasování. Debatu si lze přečíst v přiloženém článku. 

I dnes měla filmová pohádka Zakleté pírko, kterou Zdeněk Troška právě v minulých dnech začal natáčet na Helfenburku u Bavorova, odpůrce, kteří byli proti tomu, aby kraj podpořil náklady filmu milionem korun. Tomáš Bouzek (za TOP 09 v uskupení Pro Jižní Čechy) požádal o oddělené hlasování o této podpoře. Zdůvodnil to slovy: "Myslím, že Troškovy pohádky jsou podprůměrné. Svého diváka si ale určitě najdou, je to komerční projekt a nevidím důvod, proč ho podporovat z veřejných zdrojů." Petr Eliáš z ODS řekl, že zastává stejný názor. 

Podpora pro Troškovo Zakleté pírko vzápětí neprošla, chyběl jeden hlas. Hned nato se začaly ozývat výkřiky, že hlasování bylo zmatečné. Ke zmatku se hlásil náměstek Pavel Hroch a za zmateného se označil zastupitel ANO Roman Kubíček, když tvrdil, že chtěl hlasovat pro, ale hlasování se zdržel. Nemohl ale použít jako argument tropická vedra, protože zastupitelský sál je dobře klimatizovaný. 

Okamžitě se tedy hlasovalo znovu a Troškův film už milion dostal - a to 29 hlasy. Potřebná nadpoloviční většina činí v krajském zastupitelstvu 28 hlasů. 

Tomáš Bouzek ale své "protitroškovské tažení" nevzdal a sdělil, že nešlo o zmatečné hlasování a došlo k porušení jednacího řádu. Na to upozornil znovu ještě v závěru zasedání a řekl, že schválení tohoto bodu může být napadeno a zneplatněno, protože podle jednacího řádu se má o námitce proti výsledku hlasování rovněž hlasovat. Hejtmanka Ivana Stráská řekla, že si to nemyslí a na pomoc jí přispěchal Jan Bartošek z KDU-ČSL, který rovněž prohlásil, že podle něj je všechno v pořádku. 

Pro žadatele o dotaci na Zakleté pírko je tedy vše dobré stoprocentně a prošly i všechny další filmové pobídky s výjimkou jediné. Jihočeská filmová kancelář sice obdržela dotaci 800 tisíc na natáčení historického seriálu o Jakubu Krčínovi, ale s ní podnikatelsky spřízněná Českokrumlovská televize už nedostala podporu na to, že o tomto natáčení bude natáčet dokument. 
Zastupitelé ještě jednomyslně schválili 400 tisíc korun na filmovou tvorbu žáků Filmové akademie Miroslava Ondříčka, milion korun na natočení filmu Krajina ve stínu, další milionovou částku na kriminální příběh o Perchtě z Rožmberka Zlatý hroch - tady bylo hlasitě zdůrazněno, že o životopis hejtmančina náměstka nejde. Celkem se z pětimilionové alokace vyčerpalo 4,4 milionu pro 6 žadatelů. Celkem původně dorazilo 9 žádostí o částku 6,722 milionu korun. Zbylo 600 tisíc, jejichž osud taky ještě může být zajímavý. 

Libuše Kolářová

Zdroj: jcted.cz, 27. 6. 2019

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme