Bouzek: Lesy a rybníky jsou obětí personálních ambic a zájmových skupin

12. 12. 2015

Důvodem odvolání jednatele společnosti Lesy a rybníky Č. Budějovice, zkušeného lesního inženýra Josefa Schoře, je podle českobudějovického primátora Jiřího Svobody (ANO) to, že „firma byla řadu let udržována v konstantním stavu, ale nikam se nerozvíjela“.  TOP 09 ale vnímá tato slova pouze jako účelová. Hlavním důvodem je snaha ANO protlačit do funkce jednatele Daniela Hovorku, marketingového poradce a někdejšího spolupracovníka hejtmana Jiřího Zimoly, který byl ještě donedávna členem ANO.

ANO hned po volbách 2014 tlačilo na tuto nepolitickou funkci jednatele Daniela Hovorku. V rozhodné době jsem ve funkci náměstka čelil střídavému ‚bombardování’ žádostmi náměstků Františka Konečného a Pavla Matouška, abych do rady města připravil materiál o změně jednatele nebo posléze o vytvoření funkce druhého jednatele, a to i za situace, kdy to den předtím neprošlo na K12, schůzce koaličních stran,“ uvedl skutečný důvod odvolání jednatele krajský předseda a zastupitel Tomáš Bouzek (TOP 09).

K analýze práce Lesů a rybníků se ustavila i komise, v jejímž čele navíc stanul odborník navržený na předsedu komise právě hnutím ANO. Její závěry přesto kritické k práci odvolaného jednatele nejsou. „Při kontrole nebyly zjištěny žádné zásadní nedostatky v hospodaření,“ píše se ve zprávě )viz příloha).

Proti důvodům odvolání jednatele se staví i bývalý předseda dozorčí rady Stanislav Vachta. „Vyjádření pana primátora ke společnosti Lesy a rybníky nejsou pravdivá a společnost poškozují,“ uvádí Stanislav Vachta a dodává: „Motivací pana primátora bylo zřejmě mediální ‚ospravedlnění’ jeho dlouhodobého politického cíle na personální obsazení a ovládnutí statutárních orgánů společnosti, které se mu kvůli odporu tehdejších koaličních partnerů – nynější opozice podařilo prosadit až v rámci nové koalice.“

V rámci snahy o ovládnutí společnosti není ve hře jen ANO. „Svou roli může hrát i návaznost na jiné zájmové skupiny. Pan Hovorka se jako adept na post jednatele Lesů a Rybníků objevil již ve volebním období 2006 až 2010, kdy členové jihočeské ODS přišli s myšlenkou dlouhodobého pronájmu historického majetku, který společnost pro město spravuje. Hlavním zájemcem měly být Lesy Hluboká nad Vltavou“ doplnil Tomáš Bouzek.

Závěry auditu níže.

Petra Šebestíková

krajská manažerka

Přílohy
JPG Závěry auditu.jpg (67.3 kB)
Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme