Bouzek: Je třeba narovnat rozdíly mezi jednotlivými nájemci městských bytů

15. 1. 2013

Od 1. ledna sice skončila postupná deregulace nájemného i pro krajská města, ale tak jako tak všude nesrovnala regulací pokřivené nájemné s nájemným obvyklým. Proto dává občanský zákoník pronajímatelům možnost určení nájemného obvyklého pro předmětný byt v daném místě a čase v soudním řízení, nedohodnou-li se smluvní strany o navýšení nájemného.
Deregulace tak po dlouhé době alespoň částečně napravila zdeformované vztahy mezi pronajímatelem a nájemcem. Přitom Ústavní soud ČR shledal regulaci nájemného protiústavní a nespravedlivou již před 12 lety, a to jednak ve vztahu nájemce bytu a jeho vlastník, který byl tehdy nucen ze svého dotovat opravy a údržbu bytu, jednak ve vztahu mezi privilegovanou skupinou nájemců, která užívá tyto byty, a skupinou těch ostatních, kteří jsou nuceni platit obvyklé tržní nájemné.
O navýšení nájemného v 825 městských bytech, ve kterých bylo v minulosti regulováno, bude ve středu jednat rada města. Klub TOP 09 na jednání půjde s návrhem navýšit nájemné z původních 66,18, respektive 59,56 Kč za m² na 72,50 korun za m² tak, aby pokud možno vymizely rozdíly mezi nájemci těchto bytů a nájemci bytů, kde město nájemné standardně soutěží. Navrhovaná výše je právě průměrem nájemného dosaženého soutěží ve skupině městských bytů s tržním nájemným. Otázkou zůstává, nakolik se liší nájemné vysoutěžené v městských bytech od obvyklého nájemného na celém trhu budějovických bytů.

Tomáš Bouzek
radní města České Budějovice za TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme