Bezecný: Hejtman Zimola je údajně obětí zvůle ministerstva financí, které donutilo kraj zaplatit 150 miliónů, a teď chce prostředky zpět

1. 2. 2013

Současná mediální ofenzíva, kterou hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola vede proti ministerstvu financí, má s jistou nadsázkou vytvořit dojem, že ministerstvo financí přiložilo ke spánku Jiřího Zimoly revolver se slovy: „Zaplať pokutu, nebo nebudou evropské dotace.“ Jiří Zimola pak dle svého líčení musel ustoupit, aby všichni ti předkladatelé dobrých projektů o evropské prostředky nepřišli. A protože někdejší ředitel Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad byl soudem zproštěn obžaloby, požaduje kraj svých 150 miliónů zpět… Tolik mediální kampaň. A teď si obrazně nalejme trochu pravdy z číše vína.  
    Předně není pravdou, že by nepravomocné rozhodnutí o zproštění obžaloby někdejších vedoucích představitelů Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad jakkoli souviselo s vyměřenou korekcí. Platební a certifikační orgán Ministertva financí ČR provedl na Úřadu Regionální rady kontrolu z důvodu probíhajícího vyšetřování Policie ČR. Kontrola však ověřovala postupy pro výběr a hodnocení projektů ze 2. a 3. výzvy ROP a nepravomocné rozhodnutí soudu o zproštění obvinění někdejších vedoucích pracovníků regionální rady se týká 5. výzvy ROP Jihozápad, ke které se finanční oprava nevztahuje. Zásadní pochybnosti budí i výrok hejtmana o neoprávněné či nezákonné korekci a silná slova o podání žaloby radou kraje, vždyť šetření v případě 2. a 3. výzvy, které se korekce týká, prozatím nebylo ukončeno.
Nesedí také vykreslení kraje jako oběti zvůle ministerstva financí. Ministerstvo jednalo na základě pochybení, které se týkaly manipulací při výběru a hodnocení projektů, zjištěných šetřením platebního a certifikačního orgánu, postupovalo se souhlasem Evropské komise a spolupracovalo s Policií ČR, která zde prováděla a provádí vyšetřování. V souladu s metodickým pokynem Evropské komise proto ministerstvo požádalo Regionální radu regionu soudržnosti Jihozápad o provedení finanční opravy ve výši 5 % z proplacených prostředků 2. a 3. výzvy ROP Jihozápad. Vyměření korekce bylo podmínkou, aby se nejen obnovil tok prostředků ze státního rozpočtu do ROP Jihozápad, ale i tok prostředků z EU do státního rozpočtu! Samotný výbor regionální rady, včetně hejtmana Jiřího Zimoly, proto dne 25. července 2011 usnesením č. 544/2011 rozhodl o provedení této finanční opravy.
   V souvislosti s krajskými 150 milióny se také někdy mluví o pokutě. Toto označení je však nesprávné a zkreslené. Jedná se o korekci. ROP Jihozápad o tyto prostředky nepřišel, jen je musí využít na jiné projekty. Navíc i varianta 5% z alokovaných prostředků je jedna z nejměkčích.
    Sám si také nedovedu představit, jak bude soudní žalobou chtít kraj vymáhat prostředky na ministerstvu financí, které se s požadavkem na korekci obrátilo na regionální radu ROP, nikoli na kraj. Výbor regionální rady korekci schválil a Jihočeský kraj sám uzavřel s regionální radou smlouvu o poskytnutí dotace z rozpočtu kraje.
    Právě tyto důvody mě vedou k přesvědčení, že za celou kampaní hejtmana Jiřího Zimoly nestojí upřímná starost o blaho kraje, ale chladný politický kalkul, který má prostřednictvím mediální manipulace zakrýt pochybení regionální rady, v jejímž výboru sám hejtman zasedá, a obhájit před veřejností sekeru v krajském rozpočtu. A nebo nás snad připravuje na případné další „katastrofy“, které v souvislosti s čerpáním evropských peněz na kraj dopadnou, a hledá usilovně jejich zástupného viníka. A jak známo, ministr financí v této zemi může přeci úplně za vše!

Mgr. Zdeněk Bezecný, Ph.D.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme