× Pohněme s tím. Společně!

České Budějovice nebudou dotovat Český svaz bojovníků za svobodu

2. 4. 2019

Rada města České Budějovice odmítla dotovat Český svaz bojovníků za svobodu. Vzhledem ke kontroverzím, které jsou se spolkem spojené, zamítla na návrh náměstka primátora Tomáše Bouzka (TOP 09) žádost Okresního výboru svazu o dotaci na celoroční provoz. České Budějovice se tak připojí k dalším krajským městům, která se zachovala podobně. Vedení města také svazu zrušilo dlouholetý souhlas s užíváním znaku Českých Budějovic.

„Osobně považuji za důležité vyslovit touto cestou nesouhlas s postoji této kontroverzní organizace. Důvodem je nejen vedení svazu včetně jeho předsedy, konfidenta veřejné bezpečnosti Jaroslava Vodičky, ale i neprůhlednost hospodaření. Vůbec se nedivím, že se za svaz stydí řada jeho členů. Vzpomeňme jen na symbolické vystoupení lidických žen z jeho řad,“ říká náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09).

TOP 09 dlouhodobě upozorňuje na to, že se svaz pod vedením Jaroslava Vodičky značně odklání od svého původního smyslu a hodnot, na kterých byl založen. Předseda tohoto spolku zneužívá svou pozici v ČSBS k vyznamenávání bývalých komunistů a členů Národní bezpečnosti a svými projevy spolek diskredituje.

Milena Kothbauerová, krajská manažerka

České Budějovice, 2. dubna 2019