Bouzek: České Budějovice podpoří hrdiny odboje

2. 3. 2020

V lednu obdrželo Statutární město České Budějovice žádost spolku Mašínův statek na finanční podporu památníku odboje. Dnes byla žádost projednána a podpořena jednomyslně Radou města. České Budějovice na památník Mašínů přispějí částkou 20.000 Kč.

„Jsem rád, že podpoříme dobrou věc. Je důležité vybudovat důstojné a pietní místo, které nám bude připomínat osobnosti odboje proti nacistům a komunistům. Veřejnou sbírku jihočeská TOP 09 podporuje a vítá každý další příspěvek, nejen z řad našich podporovatelů," říká krajský předseda TOP 09 Tomáš Bouzek, který do veřejné sbírky přispěl i jako soukromá osoba.

Veřejnou sbírku na opravu rodného statku protinacistického odboráře Josefa Mašína vyhlásil spolek v loňském roce. Nechtěl se totiž spoléhat na podporu státu, který nechal statek chátrat poté, co jej v 50. letech zabrali komunisté. Z finanční podpory chce ze statku v Lošanech vybudovat Památník tří odbojů a vzdělávací centrum.

„Rodině Mašínů děkuji za její statečné postoje a boj za svobodnou vlast. Nesmíme zapomínat na hrdiny odboje, kteří byli ochotni přinést nejvyšší oběť v boji za svobodu a demokracii,“ dodává náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Milena Kothbauerová, krajská manažerka TOP 09

České Budějovice 2. března 2020