Zavedení celoročního provozu školních družin je další populistický výkřik

7. 1. 2019

Návrh ČSSD na celoroční provoz školních družin je další populistický výkřik přesně zapadající do myšlení poslankyně Valachové. Zaštítěna ideou pomoci všem, přestože není potřeba, prosadí ji bez znalosti souvislostí. Změna má ale přijít, pokud nás pálí problém. Jsou o prázdninách zavřené družiny opravdovým problémem? Ne! Protože tam, kde je to třeba, tam o prázdninách fungují i bez Valachové. Mnohde se školy domluví a družinu si pro těch několik dětí rozdělí.

Družiny jsou již nyní v ČR velmi luxusním zvykem, protože však potřebným, je dobré je mít. Lepší mít děti na odpolední činnosti ve škole, než za ušetřené peníze vydávat příručky s protidrogovou tematikou.

Namodelujme si ale návrh na celoroční provoz. Pokud se povinnost celoroční družiny uzákoní, na malých obcích např. kvůli jednomu dítěti ohromně vzrostou personální i provozní náklady, musíte mu i uvařit, uklidit atd.

Závěr? Družiny jsou super, potřebujeme je a čas jejich provoz nastavil do optimálního funkčního systému.  Žádnému zřizovateli či řediteli současný systém nebrání družinu o prázdninách otevřít. Je to na podmínkách.

Je to opět „valachovina“ jako s dvouletými dětmi. Šlo to i před Valachovou a zákonná povinnost je přijímat rozbila zavedený systém. Připravovaná novela to po dvou letech vrací do původního tvaru.

Současný problém družin je jiný - nedostatečné kapacity. Není výjimkou, že do družiny chodí jen děti do 3. třídy, na další se nedostane.

Pavel Klíma, ředitel ZŠ a MŠ Malšice

Štítky
Osobnosti: Pavel Klíma
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme