Novela veterinárního zákona na týrání zvířat v množírnách nedosáhne

26. 2. 2018

Poslední novela veterinárního zákona je zcela přelomová v tom, že poprvé došlo k oddělení podmínek chovu hospodářkých zvířat a chovu psů. I když pouze teoreticky. Ačkoliv se v souvislosti s touto novelou mluvilo o potírání množíren psů, nové povinnosti pro chovatele vlastně tuto problematiku nijak neposunou.

Pro chovatele psů vznikají nově dvě povinnosti. Nahlášení chovu psů chovatelem, pokud vlastní více jak 5 nekastrovaných fen, je pro množitele jen imaginární překážkou, neboť v příbuzenstvu budou mít někoho, na koho je možné feny "přihlásit", takže této povinnosti se mohou lehce vyhnout.

Zavedení povinného čipování psů má smysl pouze tehdy, pokud bude fungovat centrální registr. Jestli a jakým způsobem bude tento registr fungovat, kdo ho bude provozovat a kdo do něj bude zanášet údaje není vůbec jasné. Proto se tato povinnost odsouvá až do roku 2020. Snad se politikům a úředníkům do té doby vyjasní. Navázání čipování psů na první očkování proti vzteklině je dobře možné, ale vzhledem k tomu, že první očkování proti vzteklině probíhá mezi 3. a 6. měsícem věku štěněte, přesouvá tuto povinnost již na nové majitele psa a ne na chovatele. Takže kde máme dopady na množitele ?

Co zcela chybí je vyhláška či přesná metodika podmínek chovu psů. Pouze na základě přesného vymezení podmínek chovu, jako je například velikost vyhrazeného prostoru, pravidelnost krmení, napájení, popř. venčení či pravidelné veterinární kontroly, je možné sledovat, kontolovat a neschopné "chovatele" trestat.

Lidé si často neuvědomují, jaké riziko je pořízením psa z množírny. Často v tom hrají roli i emoce, protože nad roztomilým malým štěňátkem často noví majitelé zapomenou na základní dotazy či dokumenty spojené s pořízením zvířete. Dokud bude chov psů z množíren ekonomicky výhodnější a bude po těchto štěňatech poptávka, tak ani přesná pravidla a kontroly podobnému  "týrání" nezabrání. 

MVDr. Radka Vaňousová

Viceprezidentka veterinární komory ČR

Místopředsedkyně RV TOP 09 Tábor

Štítky
Osobnosti: Radka Vaňousová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme