Tyll: Ať o bazénu v Písku rozhodne referendum

13. 8. 2018

Písečtí zastupitelé na svém příštím zasedání 16. srpna rozhodnou, zda se spolu s komunálními volbami uskuteční také místní referendum týkající se výstavby nového bazénu. Návrh na vyhlášení referenda se jako jeden z bodů k jednání chystá předložit radní Rudolf Tyll.

„Souhlasíte se stavbou nového plaveckého bazénu v Písku v lokalitě pod lesnickou školou vedle Městského sportovního areálu dle stávajícího projektu, jehož investorem je město Písek, v odhadované celkové výši investice 356 milionů Kč bez DPH, vycházející z nejnižší nabídkové ceny stavby bazénu ze zadávacího řízení ve výši 323 milionů Kč bez DPH, rozpočtové ceny vnitřního vybavení bazénu ve výši 15 milionů Kč bez DPH a propočtové ceny parkoviště nad fotbalovým hřištěm s umělou travou ve výši 18 milionů Kč bez DPH“?

Tak zní otázka, na kterou by občané Písku v rámci referenda odpovídali. O výstavbě nového plaveckého stadionu se už jednou, v roce 2013, podobným způsobem rozhodovalo. Vyjádřený názor zúčastněných občanů vedl k tomu, že se pro objekt začala hledat nová lokalita a starý plavecký stadion pod městskými hradbami měl postupně dosloužit. Referenda se tenkrát zúčastnilo 44,5 % oprávněných osob. O rok později zastupitelé odsouhlasili vybudování nového bazénu v areálu pod lesnickými školami.

„Formou architektonické soutěže byl vybrán projektant, společnost Projektil architekti, a zahájeny projekční práce,“ přibližuje další dění místostarosta Písku Josef Knot. „Před jejich dokončením zastupitelé v březnu 2017 schválili realizaci projektu s rozšířením o venkovní areál a wellness část. Limitní cena za stavbu byla koncem loňského roku stanovena na 283,7 milionu korun bez DPH.“

Letos vypsaného výběrového řízení se zúčastnily dvě firmy, jejichž nabídky však významně překročily přípustnou hodnotu zakázky, a to o 40, resp. 46 milionů korun.

„Opakovat zadávací řízení se stejnou limitní cenou je možné, ale nelze příliš očekávat, že v době hospodářského růstu dojde k nějaké větší změně cenové politiky stavebních společností, schopných zakázku zrealizovat. Pokud by město Písek chtělo tedy tuto investici v lokalitě pod lesnickou školou realizovat ve stejném rozsahu, jak je v současné době naprojektováno, musí dojít zcela bezpodmínečně k navýšení předpokládané hodnoty zakázky,“ uvádí Rudolf Tyll v důvodové zprávě, kterou předloží zastupitelstvu. Podle té by potřebná realizační částka na vybudování nového plaveckého bazénu včetně přidružených investic činila zhruba 356 milionů korun bez DPH.

„Nabízí se otázka, zda je tato investice finančně přiměřená, a také zda ji občané v tomto rozsahu a ceně chtějí. Občané našeho města rozhodli o přemístění a stavbě nového plaveckého bazénu v místním referendu. Proto předpokládám, že pouze občané mají dostatečný mandát k tomu, aby na základě jejich rozhodnutí byl nachystaný projekt realizován nebo zastaven,“ konstatuje Rudolf Tyll.

Josef Knot s tímto názorem souhlasí a dodává: „Odhadovaná cena vyšplhala na více než 350 milionů korun bez DPH. Z tohoto důvodu bude zřejmě nevyhnutelné upravit investiční výhled na další roky, což v konečném důsledku může znamenat, že se některé jiné plánované akce pozdrží. Protože bazén budou jednou využívat k rekreaci především Písečáci, měli by sami definitivně rozhodnout, za jakou cenu a kde ho chtějí mít. Každopádně si Písek už konečně moderní bazén zaslouží.“

Podle projektu by v areálu sportovišť pod lesnickými školami měl vyrůst energeticky úsporný objekt se dvěma nadzemními podlažími s kapacitou vnitřních prostor pro 280 osob a dalších až 460 osob v přilehlém venkovním areálu. Vodní plocha krytých bazénů činí 690 m2. Vedle pětadvacetimetrového plaveckého bazénu s osmi drahami zde bude dětský výukový bazén se skluzavkou, relaxační bazén s teplou slanou vodou a masážními tryskami, vířivka, Kneippův chodník a tobogán dlouhý 112 m s vlastním dojezdovým bazénkem. Ve wellness části je naplánován saunový svět se čtyřmi různými druhy saun a ochlazovacím bazénkem venku na střeše.

Venkovní areál bude vybaven dvěma bazény s celkovou vodní plochou 298 m2. Spolu se zábavním bazénem se skluzavkou a lezeckou stěnou tu bude také hluboký bazén se skokanským prknem a dětské brouzdaliště.  Návštěvníkům, kteří přijedou vozem, bude k dispozici nově vybudované parkoviště se 140 místy. Počítá se také se sadovými úpravami a novým napojením na Burketovu ulici.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme