Právní analýza potvrdila, že Písek má jít cestou dohody, nikoli síly. Plovárna v kasárnách se tak vrací do hry

13. 9. 2013


Už od počátku roku, kdy jsme na základě právní analýzy, která zpochybnila platnost smlouvy i jejích dodatků mezi městem Písek a společností Plaza Centers Czech Republic s.r.o., respektive Žižkov center, s.r.o., iniciovali jednání se zástupcem společnosti Žižkov Center, zastávám konzistentní postoj, že i přes tento nález je vhodnější smírné řešení. Jakýkoli pokus o výpověď či ukončení platnosti smlouvy by nakonec skončil u soudu a to by pro tuto lokalitu i pro místní subjekty, které sem vložily nemalé investice, znamenalo jen zakonzervování neutěšených poměrů na další léta. I z tohoto důvodu jsem uvítal iniciativu majitelů Technologického parku Písek, spol. s r.o., kteří se v zájmu záchrany své investice nabídli, že připraví dohodu o vzájemném narovnání mezi Městem Písek, společností Žižkov Písek, s.r.o., a společností Technologický park Písek, spol. s r.o. Dojednaná třístranná dohoda znamenala, že Technologický park Písek, spol. s r.o., dojedná se společností Žižkov Center převzetí smlouvy z 6. června 2007 a jejích dodatků. Pro tuto lokalitu by to konečně znamenalo možnost rozvoje, který by přinesl další investice a s nimi i pracovní místa a mohla by se zároveň stát plnohodnotnou městskou čtvrtí s potřebnou infrastrukturou.
Naštěstí se tehdy části zastupitelů na červnovém jednání zastupitelstva nepodařilo prosadit silové řešení problému v podobě zahájení soudního sporu a nakonec alespoň částečně zvítězil rozum a zastupitelstvo si vyžádalo pro své rozhodnutí další právní analýzy. Zpracovaly je Odbor legislativy a vnitřních věcí Krajského úřadu Jihočeského kraje, Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra ČR a především advokátní kancelář Havel, Holásek &Partners, s.r.o. Z těchto analýz sice jednoznačně vyplývá, že smlouva i její dodatky jsou absolutně neplatné. Na druhou stranu je to právě město, které za tuto neplatnost nese podstatnou část viny, především tím, že někdejší starosta Písku podepsal smlouvu se společností Plaza Centers, ačkoli rada města nepředložila zastupitelstvu urbanistickou studii. Právě její předložení bylo podmínkou zastupitelstva pro schválení smlouvy. Vedení města se následně dopustilo celé řady dalších chyb, z nichž mohu zmínit například, že oznámení záměru prodeje nemovitostí zveřejněné na úřední desce nesplňovalo potřebné náležitosti, nemovitostí byly prodány za cenu podstatně nižší, než byla cena v daném místě a čase obvyklá atd. Proto existuje riziko, že by nájemci či kupující mohli na městu uplatňovat nárok na náhradu škody. Město totiž porušilo svoji povinnost postupovat tak, aby nedocházelo ke škodám na majetku. Proto by mělo město usilovat o smírné řešení celého sporu.
Osobně mě na celém sporu v zastupitelstvu, potažmo ve vedení města mrzí, že se na dané situaci nic nezměnilo, jen jsme ztratili další čas. Ten by nám mohl chybět, až se budeme rozhodovat, kde Písek postaví nový plavecký bazén. Právě areál bývalých Žižkových kasáren byl spolu s pozemkem pod lesnickou školou vybrán projekční kanceláří Františka Kasíka z pěti možných lokalit jako nejvhodnější. Fakt, že právě areál bývalých Žižkových kasáren ve výběru vhodných lokalit zůstal mě těší o to více, že část zastupitelstva, která prosazovala silové řešení vztahů se Žižkov Center zároveň usilovala o vyřazení této lokality z užšího seznamu.
Přitom poměr pozitiv a negativ areálu Žižkových kasáren i pozemku pod lesnickou školou je vyvážený. Ve prospěch právě areálu Žižkových kasáren by ale mělo hovořit několik dalších skutečností, plovárna by se nacházela v blízkosti sídliště Portyč, město by se realizací tohoto projektu zasadilo o řešení nevábně vyhlížejícího brownfieldu a v neposlední řadě je tu i iniciativa společnosti Schneider Electric, která navázala úzkou spolupráci s Technologickým centrem Písek. Z tohoto spojení může profitovat i město Písek, firma totiž nabízí, jak říká generální ředitel Schneider Electric Jaroslav Žlábek, unikátní synergii mezi datovým centrem a bazénem. Odpadní teplo, které produkuje datové centrum, může být využito k vytápění bazénu. To by ušetřilo městu až 30% energií.
Zastupitelstvo bude ve čtvrtek rozhodovat o dalším kroku. Tím by mělo být vypsání ankety pro občany, ve které by vybrali jednu z těchto dvou nabízených lokalit.

Josef Knot (TOP 09)
místostarosta města Písek

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme