1. 8. 2014

Písek nemůže být jen historickým skanzenem pro turisty, musí být živým městem, které svým občanům dokáže nabídnout kvalitní prostředí pro jejich život. Chceme se proto zaměřit na nejpalčivější problémy, které písecké občany trápí.
Tím je především parkování a stav městských komunikací. Nedostatek parkovacích kapacit chceme řešit komplexně, s tímto problémem se nepotýká jen centrum města, ale i další písecké městské části, jako je například sídliště Jih. Parkování v centru města vyřeší využití proluky u pošty, které město získalo do svého majetku. Díky tomu můžeme otevřít i otázku revitalizace Velkého náměstí. Chceme, aby opět získalo svou původní funkci pomyslného živého středobodu města a přestalo fungovat jako pouhé parkoviště. Pozornost budeme věnovat i nezbytným opravám komunikací, vyjdeme přitom ze seznamu priorit, nastaveném odborníky. Soustředíme se na zvýšení bezpečnosti před školními a předškolními zařízeními.

Pokud má být Písek živým městem, musí se dále rozvíjet. K tomu, aby nešlo jen o živelné rozrůstání, je třeba vytvořit nový strategický plán rozvoje města. Je třeba také co nejrychleji uzavřít nedořešené majetkové vztahy v areálu bývalých Žižkových kasáren, aby se tato lokalita mohla konečně stát plnohodnotnou součástí města, schopnou poskytnout prostory pro bydlení, příležitosti pro volnočasové aktivity či generovat nová pracovní místa.

Zásadní otázkou je pro nás zlepšení prostředí, kvality života a bezpečnosti na sídlištích. Vytvářením příznivého podnikatelského prostředí přispějeme k tvorbě dalších pracovních míst. Rekonstrukcí stávající úpravny vody, nebo výstavbou nové, v závislosti na výsledcích odborné studie, která má zhodnotit nejekonomičtější variantu, chceme zajistit, aby i nadále patřily ceny vodného a stočného v Písku k nejnižším mezi jihočeskými městy.
Zvláštní pozornost budeme věnovat předškolním zařízením. Na základě aktuálních potřeb občanů navýšíme počty míst hlavně u jeslí, kde je situace nejzávažnější, a usnadníme tak rodičům jejich návrat do práce. Odmítáme bezhlavou redukci kapacit v předškolních zařízeních, předpokládaný pokles předškoláků chceme naopak využít ke zkvalitňování služeb a prostředí pro děti i rodiče.
Chceme prohlubovat sociální služby. Preferujeme tam, kde to situace umožňuje, aby rodiny pečovaly o postižené a nemocné v jejich přirozeném prostředí, a na oplátku prohloubíme služby, které jim jejich péči co nejvíce usnadní. Podporujeme další rozšiřování nabídky služeb pro seniory, aby mohli zůstat co nejdéle aktivní. 

Město by mělo nabízet i dostatek příležitostí pro volnočasové sportovní a relaxační aktivity. Naší prioritou je dokončení stezky Písek - Smrkovice - Semice – Jih pro pěší, cyklisty a bruslaře. Chceme pro sportovní aktivity upravit i levý břeh v úseku Zátavský most – říční plovárna, aby došlo k vytvoření okruhu. Zasadíme se o dokončení rekonstrukce hojně využívané tradiční říční plovárny a aktivně budeme řešit otázku výstavby nového plaveckého bazénu. V návaznosti na zadanou studii otevřeme otázku revitalizace lyžařského svahu, který by měl na odpovídající úrovni znovu sloužit především rodinám s dětmi či školám. Otevřeme diskusi nad zapojením řeky do života města především pro volnočasové aktivity či kulturu. Zmíněné investiční akce chceme spolufinancovat s přispěním evropských i národních dotačních fondů, důsledným soutěžením a jejich poctivou přípravou pak dosáhneme nejkvalitnějšího výsledku za nejnižší cenu.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme