Knot: Sociální demokraté musí z minulosti vědět, čeho jsou komunisté schopní

2. 5. 2018

Kolem jednání o nové vládě je to stále poměrně „divoké“. Co říkáte na to, že se sociální demokracie během tohoto týdne rozdělila na dva tábory s rozdílnými názory, zda s ANO vládu udělat, či neudělat?

Svědčí to o nejednotnosti této strany. Vstup do vlády s trestně stíhaným předsedou bude stranu dále štěpit. Podle mě by se měla více soustředit sama na sebe, sjednotit názorové proudy a pak usilovat o podíl v některé z budoucích vlád.

A co říkáte na požadavky ze strany ČSSD? Vyřešit problém případně odsouzeného člena vlády, zaručit, že ANO nebude přehlasovávat ČSSD ve Sněmovně, s podporou od KSČM a SPD, a odvolat okamurovce z klíčových sněmovních funkcí...

To už je trochu schizofrenní... Rozštěpená strana, která klesla na své dno, získala 7 % ve volbách, tedy 15 poslanců, s nejistým výsledkem vnitrostranického referenda, si jen velmi těžko může diktovat podmínky tohoto druhu.

ČSSD se nakonec o minulém víkendu dohodla, že ve vyjednávání s ANO bude pokračovat. Pokud se tedy tyto dvě strany nakonec dohodnou, čeká nás vláda ANO, ČSSD a s podporou komunistů. Jak se vám taková vláda líbí a co říct na to, že téměř po třiceti letech budou zase u moci komunisté?

Komunisté jsou sice legitimně zvolená strana, ale měli by zůstat stranou opoziční. Zejména sociální demokraté by se měli poučit z minulosti. Oni sami moc dobře vědí, čeho jsou komunisté schopni. Pořád mají přece platné takzvané bohumínské usnesení. Na druhou stranu, pokud by měl být předsedou vlády estebák, který mluví líp slovensky než česky, pak komunisté u moci, to už je jen taková poněkud červivá „třešnička na dortu“. 

Co od takové vlády očekávat? Je podle vás pravděpodobné, že dojde k zásadnímu zlomu v domácí politice, nebo ke změně ohledně zahraniční politiky?

Možné je cokoli, Andrej Babiš mění názory ze dne na den. Proč by nemohla být chvíli jeho oblíbencem panda, pak zase děda Mráz nebo Santa Claus?

A co říct na případné referendum ohledně EU, které prosazují mimo jiné například Jiří Zimola a Jaroslav Foldyna?

Jiřímu Zimolovi se omlouvám, ale myslím, že to ve skutečnosti ani tak nemyslel. Hledá téma a toto je politicky vděčné. Jen by si měli vrcholoví politici uvědomit, že toto už není legrace. Žertovat by mohli na apríla, ale ne v tak závažných věcech.

Jak vidíte vliv a úlohu Miloše Zemana právě ohledně vyjednávání o nové vládě a jak vůbec hodnotíte celkově začátek jeho nového vládnoucího období?

Je to velký hráč se značnou mocí. Už i jména, která byla na údajném lístečku budoucích ministrů, svědčí o jeho vlivu. A jeho nové období? Jen pokračování toho předchozího... Bohužel tým zůstává stejný, a tím i názory. Jen ty čínské investice jaksi pokulhávají.

Pokud bude Andrej Babiš premiérem, lze předpokládat, že budou pokračovat demonstrace, které se v posledních týdnech konají v celé řadě měst. Kam to podle vás nakonec povede a mají pravdu ti, kteří právě v souvislosti s panem Babišem mluví o ohrožení demokracie?

Asi ano, nicméně zhruba 300 lidí, kteří se demonstrací zúčastnili v Českých Budějovicích, nesvědčí o příliš velké síle. Je třeba respektovat, že ANO volby vyhrálo s jasným náskokem a Miloš Zeman také. To je prostě fakt.

A co vy sám říkáte na to, že by byl premiérem trestně stíhaný politik?

Je to samozřejmě špatně. I když na druhou stranu ctím presumpci neviny. Co mi ale vadí možná více, je minulost tohoto člověka. Prostě soudit se kvůli spolupráci se Státní bezpečností není dobrá vizitka.

Velkou diskusi vyvolalo to, že prezident Miloš Zeman zavítal na sjezd KSČM místo toho, aby – jak někteří upozorňovali – byl například přítomen mši za kardinála Berana, jehož ostatky se vrátily do vlasti? Co vy na to říkáte?

Nikdo z nás nemůže určovat program prezidenta, ale i on by měl sám vážit, kam vlastně vyrazí. Účastnit se sjezdu KSČM je stejně tak strašné, jako jmenovat premiéra s estébáckou minulostí. Myslím, že v ČR je dnes možné skoro vše.

Miloš Zeman na sjezdu vyzval komunisty k pokání. Připomenul ne chyby, ale „zločiny“. Vyjádřil ale sympatie k demokratickému socialismu a rozloučil se takto: „Tomáš Masaryk kdysi napsal, že svět jde nalevo. Chtěl bych nám všem popřát, aby svět opravdu šel nalevo, ale dá to práci.“ Jak vyjádření Miloše Zemana hodnotíte?

Zcela účelově. Prostě... Teď se mu to hodí.

Když se podíváme do zahraničí, co říkáte na situaci v Sýrii, na údajný chemický útok a následnou odvetu ze strany Ameriky a spojenců? Bude to mít podle vás nějakou dohru i mezi Amerikou a Ruskem?

Nejsem expert na zahraniční politiku. To by byla možná dobrá otázka na pana Pocheho... (smích) A teď vážně, Sýrie je smutný příběh. Běžných obyvatel je mi líto. Ale nemohu a nechci se vyjadřovat k věcem, ve kterých jsme odkázáni jen na zprostředkované informace. 

Obrovskou diskusi vyvolal případ, kdy několik cizinců v Praze velmi brutálně napadlo číšníka. Jak jsme podle vás na tom se zajišťováním bezpečnosti? A reagovala v tomto případě policie pomalu, když útočníky chytila až na letišti?

Berme to z toho lepšího konce. Byli dopadeni a pevně věřím, že už se k nám nepodívají. Jedna osobní poznámka z vlastní zkušenosti: bojové sporty slouží nejen k rozvoji fyzické schránky, ale i duševní. V tomto případě neselhala jen policie, ale i okolí, ve kterém tito rádoby boxeři trénují.

Mezi lidmi se udržuje povědomí, že tady cizinců máme stále více a s tím se zvyšují i bezpečnostní rizika. Existuje vůbec takový problém? Někdejší člen izraelských speciálních jednotek, bezpečnostní expert David Bohbot, když analyzoval video, které se týkalo už zmiňovaného případu napadení číšníka, uvedl: „Součástí jejich mentality je i pocit nadřazenosti, kterého byli schopni nabýt i za cenu brutálního útoku a bez ohledu na jeho možné následky.“ Co s tím?

Někde jsem četl, že zemře více lidí na pád kokosu z palmy než z teroristických útoků. Otázka by pak měla znít, porazíme všechny malebné kokosové palmy? Nerad bych zlehčoval problém migrace, ale v ČR prakticky tento problém neexistuje. Je to trochu politiky uměle vytvořené téma. Nicméně zastávám názor, že problém by se měl řešit tam, kde vznikl, a nepřenášet ho k nám.

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme