Budova na autobusovém nádraží v Písku je energeticky soběstačná

25. 10. 2018

„Ukázkový chytrý dům je konkrétním výstupem z memoranda o spolupráci podepsaného letos v březnu v rámci světového fóra Smart Cities and Expo 2018 v Tchaj-peji jihočeským dopravcem ČSAD Autobusy České Budějovice, společností E.ON, asijským průmyslovým gigantem Tatung Co., Jihočeským krajem a městem Písek,“ říká místostarosta Josef Knot. „Správní budovu autobusového nádraží vybavila na své náklady firma Tatung moderní technologií zajišťující energeticky úsporný provoz, který bude šetřit životní prostředí a cestujícím i řidičům zde bude poskytnuto komfortnější zázemí.“

Dům na autobusovém nádraží v Písku bude sloužit jako modelový projekt pro celý region. Základem je fotovoltaická elektrárna o výkonu 9,9 kW instalovaná na střeše objektu. Bateriový systém bude nespotřebovanou energii ukládat tak, aby byla k dispozici v nočních hodinách, například pro osvětlení nástupišť. Budova je vybavena chytrými elektroměry a kombinovanými snímači k monitorování teploty a vlhkosti vzduchu, obsahu CO2 i prachových částic a také meteorologickou stanicí. Snímané údaje jsou vysílány přes specifickou radiofrekvenci do automatického řídicího systému. Výsledkem je finančně nenáročný a ekologický provoz objektu. V nádražní hale je možné na dvou smart obrazovkách sledovat, jakou má dům aktuální spotřebu energie a kolik se jí ukládá do baterií.

„Naše společnost se nebrání žádné nové technologii a zlepšení, i proto mě zaujalo, když tchajwanská firma TATUNG, kterou do Písku v souvislosti s postupně realizovaným projektem SMART CITY přivedl místostarosta Josef Knot, sháněla budovu pro pilotní instalaci svých technologií u nás v jižních Čechách,“ informuje Vladimír Homola, generální ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice. „Budova měla být v Písku, přístupná široké veřejnosti a nejlépe s halou, kde se každý bude moci s technologií bezprostředně seznámit. Objekt na autobusovém nádraží se k tomuto záměru jevil jako ideální.“

Hromadná doprava má v několik let fungujícím projektu Smart Písek své důležité místo. Zvyšování komfortu cestujících je jednou z priorit. Letos k němu přispěla například také instalace informačních panelů napájených solární energií na zastávkové označníky MHD.

„Veřejná doprava a ekologicky vyrobená energie k sobě přirozeně patří. Projekt energeticky soběstačných budov chceme dále rozvíjet o další autobusová nádraží v jižních Čechách a věříme, že pro mnoho firem budeme inspirací,“ dodává Vladimír Homola.

Tchajwanský koncern Tatung s aktuálním ročním obratem 83 miliard korun oslavil letos sto let své existence. V České republice působí od roku 2005 jeho zastoupení pro evropský trh. Firemní aktivity na starém kontinentu jsou zaměřeny především na produkci technologií v oblasti obnovitelných zdrojů energie a inteligentních sítí.

Písek patří k lídrům projektu Smart Cities v České republice díky přístupu vedení města, které fandí inovacím. Místostarosta Josef Knot je pravidelným hostem summitů a konferencí zabývajících se zaváděním a využíváním moderních technologií pro chytré fungování běžného chodu měst a obcí ve 21. století.

„Tchaj-wan, respektive naše kontakty, které jsme zde za poslední léta navázali s představiteli municipalit doslova z celého světa, obrovsky obohatil naše vize. Je pro nás velkou ctí být již pravidelnou součástí Smart Expo, jedné z největších událostí na světovém poli inovací. Díky tomu může Písek jít příkladem budoucímu směřování ostatních českých měst k udržitelnému rozvoji s využitím moderních technologií spočívajících v šetrném přístupu k životnímu prostředí a přispívajících k pohodlnému životu obyvatel,“ doplňuje Josef Knot.

Irena Malotová

tisková mluvčí města Písek

Štítky
Osobnosti: Josef Knot
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme