Personální změna ve vedení kláštera je nezbytná

22. 11. 2017

Již v roce 2010 město Český Krumlov získalo dotaci v řádu stovek milionů korun na rekonstrukci a nemusíme se být říci, že vlastně i na záchranu krumlovských klášterů. Projít mnoha byrokratickými nástrahami nebylo rozhodně lehké a představovalo to boj na dlouhou trať. Díky obrovskému úsilí mnoha zapálených duší se ovšem vše zdařilo. Dlouhodobě chátrající kláštery byly s pomocí třísetmilionové dotace opraveny a v listopadu roku 2015, byly otevřeny. Všechno vypadalo velmi hezky. Provozovatelem klášterů se po dohodě s městem stalo krumlovské divadlo, vedené ředitelem městského divadla v Českém Krumlově  Janem Vozábalem. Je nutno říci, že vedení divadla si zároveň usmyslilo, že jakoukoli ztrátu při provozování klášterů uhradí město Český Krumlov.

Od začátku celého projektu bylo zřejmé, že celý projekt bude provozován s určitou ztrátou, ale také, že protihodnota zrekonstruovaného areálu v hodnotě stovek milionů korun, do nějž by se stejně muselo investovat jen proto, aby nespadl, tuto ztrátu vyváží. S tím se nedá moc co dělat a musíme s tím souhlasit, ale máme se zároveň smířit se ztrátou 8-10 milionů ročně? Po opětovné diskuzi s ředitelem divadla to vypadá, že to tak opravdu bude. Podle vyjádření vedení divadla nemůže být rozhodně řeč o jakýchkoliv personálních změnách v týmu klášterů.

,,Od začátku jsme v TOP 09 zastánci udržení této největší dotace v historii města. Jinak bychom měli dále chátrající unikátní objekty klášterů. K revitalizaci klášterů prostřednictvím dotace nebyla žádná smysluplná alternativa. Přijde mi ale vrcholně nekorektní, aby na jednu stranu chtěl provozovatel klášterů po městu doplatit ztrátu, a na druhou stranu si v personálních i jiných záležitostech dělal, co chtěl. Pokládám tedy za nezbytné, aby vedení divadla jako partner našlo společně s městem vhodný konsensus, ‘‘ komentuje celkovou problematiku krumlovských klášterů radní Českého Krumlova za TOP 09 Martin Lobík.

Jiří Kuchař

student a člen TOP 09 Český Krumlov

Štítky
Osobnosti: Martin Lobík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme