× Pojďte do toho s námi.

Zítřek nebude pro Singer pub přelomový, nekouří se u nás už sedm let

30. 5. 2017

Letošní Den bez tabáku, který připadá na 31. května, bude v letošním roce znamenat konec kouření v českých restauracích a hospodách. Leckde ale nečekali na účinnost zákona a kuřáky vyhnali za dveře už dávno.

Singer pub je přes sedm let nekuřácký. Mám ale velkou výhodu celoroční „předzahrádky“,“ uvedl náš českobudějovický člen Radim Beránek, který je majitelem baru a hostelu Singer pub a minipivovaru BERANEK.

Nápad na omezení kouření si dovezl z Jižní Ameriky, kde se nekouří v restauracích již řadu let. Řada štamgastů ale pro takovýto krok pochopení neměla.

Část klientů, především starších, na chvíli chodit přestala, někteří se už nevrátili. Oslovilo to ale naopak mladší generaci. Normální návštěvnosti jsme dosáhli zhruba po třech měsících,“ vzpomíná na začátky Radim Beránek.

Na druhou stranu ale takto razantní kroky příliš nepodporuje.

Nevím, proč se neumožnilo kouření v uzavřených prostorách, kam nekuřáci ani obsluha nemusí chodit. Je to takto téměř všude venku. V Singeru máme vzadu malý kuřácký salonek pro cca 15 lidí. Zbytečně se dělají ultimativní změny. Spousta provozovatelů zainvestovala do kvalitní vzduchotechniky. Sám jsem o ní v minulosti také uvažoval, ale v klenutých stropech to nešlo po technické stránce realizovat. Zkoušel jsem i generátor ozonu, ale část lidí si stěžovala,“ vysvětluje Radim Beránek a dodává: „Myslím si, že pro mnoho podniků bude striktní zákaz problém. Hluk z hospody se přesune ven, majitelé budou mít problém udržet nekouření, budou následovat represe při kontrolách. Zvlášť na vesnici si to dost dobře nedokážu představit.“

Petra Šebestíková

krajská manažerka TOP 09