× Pohněme s tím. Společně!

Zamyšlení, ale skutečně malé

14. 10. 2015

Letošní rok nás překvapil a dá se říci i zaskočil.

Tak v první řadě to byla naše příroda. Že si příroda dělá co chce, to víme. Ale má svůj řád, který v různých krocích obměňuje. Letos nás příroda obšťastnila nebývalou dávkou sluneční energie. Ukázala nám, jakož i dříve v minulosti, kdo je tady pánem.

A v druhé řadě to bylo odstoupení  starostky obce Srubec, paní Zuzany Vyhnálkové. Změna, která se týká nás občanů více, než rozmary přírody.

Funkce starosty, to je pro obec funkce takového malého prezidenta. Činnost čelního představitele obce je vždy středem zájmu občanů. Od nastoupení do funkce, až po její ukončení. Řečeno jinak, jde o vstup a výstup. Nás zajímá nyní již jen ten výstup. V loňském zpravodaji nás naše bývalá starostka informuje v úvodníku, jak loni procestovala oblast Cinque Terre, v letošním roce Chorvatsko a  jako přidanou hodnotu přidala vzpomínání na nesmrtelného Vinnetou. Domnívám se, že do úvodníku starosty patří uvést skutečnosti, co se v obci nového událo, a ne to, kde starosta pobýval o dovolené. Nemluvě o tom, že vzpomínání na dětství přísluší lidem vyššího věku, kteří se ohlíží za svým životem, a ne starostce obce.

Naším společným úkolem je žít přítomností a myslet na budoucnost. Kulturu obce spoluvytváří právě starosta. Snad změna, která nastala v čele obecního úřadu, povede ke zlepšení atmosféry v obci. To ukáže čas.

Je to šance pro zastupitelstvo  v čele s novou starostkou paní Lenkou Malou. Ke cti paní Lence Malé slouží to, že poděkovala odstupující starostce. Ta však nenašla v sobě dost sil a slušnosti, aby popřála nové starostce úspěšné zvládnutí její náročné funkce. Odkaz, že předává obec v dobré kondici, se zajisté neshoduje s vizí mnoha občanů. Prázdný argument, který je výstupem za činností naší bývalé starostky, mluví za všechno.

Ano, letošní rok nás překvapil. Pro zbytek roku přeji nám všem už jenom samá příjemná překvapení!

Ladislav Prach (TOP 09)

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOČESKÝ KRAJ