V Českých Budějovicích budou první Kameny zmizelých

6. 8. 2019

V Českých Budějovicích budou první Kameny zmizelých, které připomínají zavražděné židovské občany města. Pět jich bude v ulici U Tří lvů a jeden na Mánesově třídě. Kameny zmizelých - takzvané Stolpersteine jsou mezinárodní dlouhodobou aktivitou. Vznik takových šesti míst v Českých Budějovicích schválila rada města a vyhověla tak žádosti společnosti Post Bellum.

„V Českých Budějovicích plánuje společnost letos začít dlouhodobou aktivitu pravidelného a každoročního pokládání těchto kamenů. Z našeho města bylo odvezeno do nacistických koncentračních táborů více než tisíc osob, z nichž velká většina byla zavražděna. Pro letošní rok bylo vybráno jedenáct osob a další budou přibývat,“ řekl náměstek primátora Tomáš Bouzek.

S myšlenkou pokládání kamenů přišel německý umělec Gunter Demnig, první kámen položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. V mnoha zemích je jich rozmístěno přes 60 tisíc. Kámen připomíná zmizelého, je na něm vyryto jméno a základní životopisné údaje. Nacházejí se v řadě českých měst.

České Budějovice zasáhl holokaust například v roce 1942. Tehdy z města transport Akb dopravil více než devět set Židů do Terezína. Do transportu nastoupilo 910 lidí, po válce se vrátilo jen 31 z nich.

Osobnosti:
Tomáš Bouzek