V Budějovicích vzdali čest obětem válečných konfliktů

12. 11. 2020

Přesně před 102 lety, 11. listopadu v 11 hodin, bylo na území Francie podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem a definitivně tak byly ukončeny boje 1. světové války. Od roku 2001 je i v České republice tento den připomínán jako Den válečných veteránů, jehož symbolem se stal květ vlčího máku.

Náměstci primátora uctili v Českých Budějovicích tento významný den položením kytic u pomníku obětem světové války na hřbitově svaté Otýlie a u pomníku českým válečným letcům RAF na Senovážném náměstí.

Vznik pomníku na Senovážném náměstí připomenul náměstek primátora Tomáš Bouzek. „V letech 2010 – 2014 vznikla iniciativa ze strany pana Vladimíra Vopaleckého, synovce jednoho z pilotů a občanského sdružení Za výstavbu pomníku budějovickým letcům R. A. F. Chtěli vybudovat památník letcům. Město tehdy vypsalo architektonickou soutěž na realizaci pomníku, ale žádný z návrhů nebyl nakonec realizován. V roce 2015 byl na místo před poštou instalován model stíhačky Spitfire připomínající budějovické piloty, kteří zahynuli právě v těchto stíhačkách,“ uvedl Tomáš Bouzek.

Edwin Otta

Zdroj: Českobudějovický Deník, 12. 11. 2020

Galerie
Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme