Šebestíková: Na odložený nábytek u kontejneřišť mám řešení

10. 6. 2018

Po ročním úsilí naší českobudějovické zastupitelky Petry Šebestíkové se podařilo prosadit zveřejnění harmonogramu svozu tříděného odpadu. Ale tím plány na vylepšení celého systému nekončí.

„Občané města si často stěžují, že nádoby na tříděný odpad jsou plné. A protože je v zájmu města podpořit třídění, snažila jsem se rok přimět vedení města, aby zveřejnilo plán svozu odpadu. Díky němu budou moci občané lépe plánovat, kdy vynést větší objemy nashromážděného tříděného odpadu a nevynášet ho například těsně před svozem. Také to umožní optimalizovat samotné termíny svozu,“ informovala naše zastupitelka Petra Šebestíková o nové elektronické mapě, která vedle harmonogramu svozu informuje i o umístění kontejneřišť.

Na jednání zastupitelstva se také diskutovalo o vstupních otvorech nádob na tříděný odpad, především na plast. „Většina věcí, která leží u sběrných kontejnerů na tříděný odpad, se do nich prostě nevejde, a ne každý může jet přes celé město do sběrného dvora. Mnoha černým skládkám by proto zabránila změna otvorů nádob, případně i jejich tvar,“ přiblížila obsah svého vystoupení naše zastupitelka.

Problém ovšem způsobují i další druhy odpadu, konkrétně nábytek. Namísto jeho odvozu do sběrného dvora jej občané zanechávají často právě u nádob na tříděný odpad, kam nepatří. Ale i tento problém má své řešení.

„Snažím se řešit i problém odloženého nábytku u kontejnerů ve spolupráci se společností provozující materiálovou banku, která zajišťuje jeho další distribuci potřebným. Mají s tím velký úspěch a rádi by s městem či FCC, zajišťující pro město svoz odpadu, spolupracovali. Škoda, že jim nikdo na odboru SVS, ani příslušný pan náměstek nevyšel nijak vstříc. Snad aspoň kontakt na vedení společnosti FCC nezůstane nevyslyšen,“ doufá Petra Šebestíková.

Martin Volný

Kancelář TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme