× Pojďte do toho s námi.

Projektovat veřejné stavby bez soutěže neospravedlňuje ani „veřejný“ zájem

12. 4. 2017

Jako danajský dar se ukazuje záměr VK Jihostroj darovat městu projektovou dokumentaci na rekonstrukci sportovní haly. Ateliér 8000 totiž dospěl k názoru, že rekonstrukce není možná a je třeba postavit halu zcela novou. To ale zní trochu jako deja vu.

Českobudějovická sportovní hala nevyhovuje ani volejbalistům, ani fanouškům. Na tom panuje vzácná shoda mezi zastupiteli i občany. Přesto se nedaří najít takovou variantu, která by konečně našim volejbalistům umožnila hrát v důstojných podmínkách, které mají už fotbalisté i hokejisté, otevřela halu i pro mezinárodní utkání a divákům dopřála komfortnější zázemí.

Už v roce 2013 vybralo město vítěze architektonické soutěže. Stal se jím Ateliér 8000. Jím navržené Centrum halových sportů však překročilo strop nákladů daný v podmínkách soutěže. O rok později tak s konečnou platností rozhodl antimonopolní úřad o zrušení celé soutěže. Do hry se tak dostala myšlenka halu pouze zrekonstruovat.

Koncem minulého roku přišel Volejbalový klub Jihostroj s nabídkou, že sám zaplatí 9 až 10 miliónů korun za vypracování projektové dokumentace na rekonstrukci stávající haly s předpokládanými náklady zhruba 150 milionů korun. Zpracovatelem měl být opět Ateliér 8000. Už tehdy jsem ale varoval, že vidím možné problémy jak s kolizí se zákonem o zadávání veřejných zakázek, tak následně s ručením za vady projektové dokumentace a zejména nemožnost ovlivnit výslednou cenu stavby během projektování. A to za ušetřených možná 9 až 10 miliónů na zpracování projektové dokumentace vzhledem k celkovým nákladům rekonstrukce rozhodně nestojí.

Posunuli jsme se o půl roku dál a Ateliér 8000 přichází s horkou zprávou, že dle průzkumů se stávající hala nedá pro zamýšlenou rekonstrukci využít, je nutno ji demolovat a na jejím místě postavit halu zcela novou, jejíž náklady budou cca 260 miliónů. Tuto cenu nezpochybňuji. Hala daných parametrů postavená „na zelené louce“ opravdu může přijít až na dvojnásobek oproti rekonstrukci. Ale opravdu chceme, aby se příprava největší budějovické investice od přestavby zimního stadionu před deseti lety dělala právě takto?

Skoro se mi chce říct: já jsem vám to říkal. Osobně mně ale pocit zadostučinění nijak neuspokojuje. Vždyť ani hráči, kteří reprezentují naše město v extraligové soutěži, ani jejich fanoušci si další ostudu s halou nezaslouží.

Tomáš Trantina

Předseda MO TOP 09 České Budějovice

Člen komise pro architekturu a urbanismus

Osobnosti:
Tomáš Trantina