Podchod u budějovického nádraží zůstane zavřený do rekonstrukce

23. 11. 2021

Správa domů v Českých Budějovicích před týdnem nechala mobilními zábranami uzavřít podchod pod silnicí u vlakového nádraží, který ho spojuje s obchodním domem, a to kvůli špatnému technickému stavu. Do objektu hodně zatékalo, proto si město vyžádalo vypracování statického posudku.

„Je konstatováno poškození konstrukcí zemní vlhkostí a vodou, která zatéká z komunikace. Svrchní vrstvy tedy neplní svoji funkci. To, nakolik voda nebo i jiné vlivy nosné konstrukce poškodily, bude předmětem dalších šetření. Výsledkem pak bude návrh sanačních opatření. Předpokládám, že půjde o časový horizont jednoho až dvou let,"uvedl náměstek primátora Petr Holický. 

„Celkový stav podchodu se skutečně musí podrobně prozkoumat. Z těchto bezpečnostních důvodů, ke kterým se přidávají i důvody hygienické, není možné podchod používat,"dodal náměstek. Dá se tedy předpokládat, že až do ukončení opravy této stavby bude podchod uzavřen. 

Zatím u nebezpečného podchodu umístila Správa města mobilní zábrany, aby zamezila jeho využívání. „To je provizorní řešení, které bylo nutné udělat poměrně rychle, i v souvislosti s pracemi, které probíhají na nádražní budově. Správa domů teď připraví a nainstaluje definitivní pevné zábrany,"poznamenal Petr Holický. Ty by měly u podchodu stát nejpozději v prvním listopadovém týdnu. M2lo by jít o prodyšnou kovovou konstrukci. 

Podle náměstka primátora Tomáše Bouzka by se do jednoho roku měla stanovit zatížitelnost podchodu podrobným statickým výpočtem. Do dvou let by pak mělo dojít k diagnostickému průzkumu podchodu. Na jeho základě pak vznikne projektová dokumentace k vlastní rekonstrukci. Pokud se ale vše podaří vyřídit brzy, mohou stavební práce začít i dříve. 

Lucie Váchová

Zdroj: Jižní Čechy TEĎ, 19. 10. 2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme