× Pohněme s tím. Společně!

Ohlédnutí za činností budějovické TOP 09 za časů korony

2. 7. 2020

Ačkoliv se v jiných místech republiky tu a tam objevují nová ohniska nákazy nemocí Covid-19, u nás v jižních Čechách je již několik týdnů klid a je tedy čas ohlédnout se, co se během krize dělo v naší místní organizaci.

Důležitá byla samozřejmě práce našeho zastupitele a náměstka primátora Tomáše Bouzka. Ten má na starosti městský majetek a hned z počátku krize pomohl prosadit odložení plateb nájmů v městských prostorách živnostníkům a podnikatelům, kteří kvůli vládním opatřením přišli o tržby. Nedávno bylo pak odsouhlaseno navíc i snížení těchto odložených plateb o 50%, a to navzdory tvrdým dopadům krize i na městský rozpočet – město to každopádně přežije, živnostníci by nemuseli. https://bit.ly/najmy

Díky své práci se vyznamenalc i další náš člen, zubní lékař a chirurg Libor Zdařil: jednak z počátku krize, kdy přejímal nejakutnější pacienty od kolegů, kteří kvůli nedostatku ochranných pomůcek museli zavřít, a poté hlavně díky své pomoci právě s tímto problémem – ve velkém produkoval na 3D tiskárně ochranné štíty pro použití dalšími zubaři a zdravotníky. https://bit.ly/stity3dhttps://bit.ly/liborzdaril).

Rovněž v rámci svého zaměstnání pomáhala lékárnice MUDr. Hana Pužejová z Netolic, která například organizovala rozvoz léků potřebným; podrobnosti se můžete dočíst i v jejím článku v týdeníku Respekt. https://bit.ly/puzejova

A odbornost našich lidí se hodila i v různých informačních kampaních: Například vyšlo rozsáhlé pojednání o nemoci od pana doktora Mirko Jakovljeviče v Hlubockém zpravodaji (výtah https://bit.ly/jakovljevic, plná verze https://bit.ly/zpravodajhluboka), nebo další od manželky našeho předsedy, paní Ivety Součkové (https://bit.ly/souckova).

Kromě toho náš předseda Oldřich Souček organizoval kapacitu členů místní TOP09 při nahrazování vládou nedodaných ochranných prostředků doma šitými rouškami – mezi s sebou jsme si této snaze pak zvládli vypomoct sehnáním zásoby látek a dále jsme nabízeli zprostředkování nákupu potravin a prostředků pro naše potřebné. Samozřejmě jsme pokračovali v naší práci v odborných komisích Rady města, kde jsme se snažili být hnacím motorem při celospolečenské paralýze. Například pan Tomáš Novotný ze sociální komise hlásí 106 vyhodnocených žádostí; a třebaže musela padnout například naše tradiční účast v akci Ukliďme Česko, zapojili jsme se v rámci možností alespoň každý sám za sebe.

Celkově jsme tedy pomáhali diskrétně, v rámci svých možností, ať už šlo o volené činitele, odborníky v rámci svých praxí nebo prostě řadové členy; z takové pomoci jsme se ovšem nesnažili udělat politické téma. Naši členové v každém případě prokázali svou připravenost pomoci svým spoluobčanům a nahrazovat, alespoň v omezeném rozsahu činnosti, selhávající orgány státní správy.

Místní organizace TOP 09 České Budějovice

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOČESKÝ KRAJ