Nový strategický plán Budějovic si nezaslouží nálepku nový

16. 6. 2017

Strategický plán města České Budějovice, který ovlivní naše město na desítku let, jde do finále. A občané, aby jim to nebylo líto, nakonec dostali prostor se vyjádřit. Projednání se uskutečnilo 14.6.2017 od 17h v sále ZM. Účast občanů byla hojná.

„Když se dívám na způsob, jak současné vedení města přistupuje ke schvalování jednoho z nejzásadnějších dokumentů, který ovlivní další rozvoj naší metropole na celé desetiletí, běhá mi mráz po zádech. Po opakované kritice opozice i odborné veřejnosti, že dokumenty takovéto povahy mají být řádně projednány, se nakonec vedení města uvolí veřejné projednání svolat, ovšem jen pět dní před projednáváním v zastupitelstvu. Jako by se pánové nahoře drželi úsloví, vlk se nažral a koza zůstala celá. Kdo je zde vlkem a kdo kozou je nasnadě,“ komentuje člen komise rady města pro architekturu a rozvoj a předseda městské organizace TOP 09 Tomáš Trantina. A ptá se: "Proč se plán nemohl projednávat jako v Českém Krumlově či Brně?" 

„Nový strategický plán si rozhodně nezaslouží nálepku „nový“.  Naše město nikam neposouvá a nesměruje. Jde vlastně jen o jakýsi plán pro plán, aby si jen někdo mohl odškrtnout splněný úkol,“ přidává se člen komise pro strategický rozvoj za TOP 09 Jan Petrák.

Podle jeho slov má připravovaný strategický plán dlouhý seznam nedostatků.

„Když řeknu, že za jeden z nejzásadnějších nedostatků považuji neprovázanost strategického plánu s dalšími strategickými dokumenty radnice, budu se už opakovat. Bohužel jsou k našim připomínkám zpracovatelé hluší. Problém se týká například služebně nejmladšího dokumentu "Plán udržitelné mobility města České Budějovice – analytická část", obdobný problém ale existuje i v případě dalších strategických dokumentů, které se týkají cyklodopravy, dopravy v klidu apod.“ upozorňuje Jan Petrák a dodává: „A zcela zásadní je otázka, kdo bude úkoly stanovené strategickým plánem vlastně na magistrátu realizovat, když pan náměstek Konečný upozornil, že na to „nemají lidi“.“

Pokud nemáte čas se zúčastnit, ale osud našeho města vám není lhostejný, finální znění strategického plánu najdete na http://spcb2017.cz/vystupy/

Petra Šebestíková

Krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme