× Pojďte do toho s námi.

Novotný: V komisi města jsem prosadil navýšení pro zdravotně postižené

3. 12. 2020

Rok 2020 byl pro mě v sociální komisi Rady města České Budějovice zajímavý a rychlý. Rychlý v tom smyslu, že strašně rychle utekl a už koukám do následujícího roku a těším se na další práci, která je pro mne výzvou a zároveň i pocitem, že dělám v sociální oblasti něco prospěšného.

A co že se v komisi vlastně událo? Každý rok komise rozhoduje o dotacích a ani tento rok to nebylo jinak. Alokované částky byly vyčerpány a rozdány v plné výši. Díky debatám nad rozpočtem a přesunem peněz se mi povedlo prosadit navýšení o 100 000 Kč pro zdravotně postižené. Což je dle mého názoru na jeden či dva slušné projekty poskytovatelů navíc.

V měsíci květnu letošního roku 2020 se na mne obrátila paní Ing. Jaroslava Pupíková, DiS. z Národní rady osob se zdravotním postižením, se kterou jsem pravidelně v kontaktu. Vedli jsme spolu jednání o mimořádné dotaci ohledně Unie ROSKA pro pomoc lidem s roztroušenou sklerózou. Díky mé osobní intervenci u pana náměstka Ing. Viktora Vojtka, Ph.D se mi podařilo domluvit vzájemnou schůzku mezi panem náměstkem a Bc. Věrou Švábovou, zástupkyní Unie ROSKA. Mimořádná dotace 100 000 Kč byla schválena.

Do fungování sociální komise Rady města České Budějovice zasáhl také covid a trochu se vyplácení dotací zbrzdilo. Ale to neměnilo nic na tom, že všichni členové pracovali na hodnocení žádostí. Všichni poskytovatelé služeb své peníze dostali. Dle zpráv a informací to nikoho na poskytování služeb a na činnosti neohrozilo.

Vzhledem k tomu, že covid je náš nepřítel a je třeba s ním bojovat, tak je třeba v této nelehké době také bojovat i s rozpočtem a dotacemi pro sociální oblast.

Můj cíl je v tomto jasný. Jakožto člen za TOP 09 prosazuji v rámci fungování sociálních služeb na území města České Budějovice dlouhodobé financování vybraných poskytovatelů, a to pomocí grantů vázaným k rozpočtu určitým procentem. Chci tím docílit, aby město tímto způsobem vyjádřilo svůj jasný zájem o sociální služby a o spolupráci s jejich poskytovateli. Chci, aby tato spolupráce byla transparentní a poskytovala určitou míru jistoty těmto poskytovatelům do budoucna. Mým cílem je zajistit péči potřebným, zejména seniorům a zdravotně postiženým.

Toto jsem také navrhnul na jednání sociální komise. Jsem rád, že se mi podařilo předložit takové argumenty, aby byl můj návrh kladně členy komise přijat, stejně tak i náměstkem pro sociální oblast. Řekli jsme si tím o úkol návrh jasně zformulovat, aby jej mohla schválit Rada města a zastupitelstvo. Držte mi palce!

Zároveň jsem také navrhl, aby byly sezváni poskytovatelé z těch nejdůležitějších služeb. S těmi bych rád probral, jak při podpoře sociálních služeb lépe postupovat v roce 2021.

Sociální komise ve své práci nezahálí a dále pracuje on-line videokonferenčními hovory. Jak už jsem uvedl na začátku, těším se na další práci v této oblasti a děkuji TOP 09 za to, že mi dala příležitost zde pracovat. Těší mne, že mohu přinášet pozitivní zprávy, kterých je v dnešní době potřeba.

Tomáš Novotný, člen Sociální komise Rady města České Budějovice

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOČESKÝ KRAJ