Naší pomocí kulturním institucím vlastně pomáháme naší vlastní kulturnosti

21. 3. 2014

Dnešní doba příliš kulturním institucím nepřeje. Naposledy se na vedení města s prosbou o pomoc obrátil provozovatel kina Kotva Jan Turinský.  Nárůst DPH, cen energií, stále nejistá ekonomická situace řady domácností, distributoři preferující multiplexy před jednosálovými kiny, ale i proměna hodnot a potřeb dnešního člověka, to vše stojí za ekonomickými problémy kina Kotva, ale v bledě modrém se s podobnými obtížemi potýkají vlastně všechny kulturní instituce.
Přesto – nebo právě proto bychom si měli uvědomit, že tyto instituce jsou základním nástrojem, jak rozvíjet u dětí i mládeže vnímání, vštěpovat jim zásady kulturního chování – a to nejen v kulturních institucích… Jenže kolikrát dnes děti ze školek i škol zamíří do těchto kulturních institucí se svými učitelkami a učiteli? Na nedostatečnou či neodpovídající nabídku to svádět nemůžeme, kulturní instituce jsou příspěvkovými organizacemi a je i na školkách a školách, aby svým aktivním přístupem ovlivňovaly programovou skladbu. Pochopitelně, co jde v kině, už tak snadno nejde v divadle, ale i zde se dají nastavit jiné trendy.
    Jsem proto ráda, že jednosálové kino v Českých Budějovicích stále promítá a jeho role je v konkurenci s „popkornovými“ multiplexy nezastupitelná. Kotva zajišťuje přímé přenosy významných kulturních událostí, jako je například metropolitní opera v New Yorku, nechává nás netradičními prohlídkami nahlédnout do světových galerií, nabízí artové projekce či filmové festivaly a besedy…
    Rada města odhlasovala, že kinu Kotva chce pomoci a pokud neinvestiční dotaci ve výši 1,2 miliónu korun schválí i zastupitelstvo města, bude současný provozovatel v kině Kotva promítat. Dotace bude určena výhradně na úhradu nákladů za půjčovné filmů, přímé přenosy programů jako je metropolitní opera či na výrobu a tisk propagačních materiálů a vstupenek.
    Za dobrou zprávu pro veřejnost považuji i pokračování provozu Letního kina Háječek za obdobných podmínek jako v minulé sezoně. Město přijde letní program na cca 250 tisíc korun. Jak se ale ukázalo v minulém roce, občané na své letní kino nezapomněli a opět přišli. A to přesto, že kvůli chybějící digitalizaci byly k zhlédnutí pouze starší filmy.