Rozpočet města minulého roku skončil v plusu – i díky TOP09

22. 1. 2013

Rozpočet města České Budějovice vykázal v minulém roce úsporu v řádu miliónů korun. Radnice nevyčerpala prostředky ve výši cca 400 miliónů korun. Je pravdou, že část tvoří neprofinancované investiční akce. Tyto finanční prostředky jsou navíc již částečně zapojeny na financování letošního rozpočtu při jeho schválení v loňském roce (konkrétně ve výši 174 mil. Kč). Zbytek se zapojí do rozpočtu v únoru.
TOP09 vidí využívání e-aukcí jako jeden z hlavních prostředků snížení výdajů z rozpočtu města na investiční prostředky. V minulém roce se podařilo díky e-aukcím ušetřit na magistrátě statutárního města ČB téměř 20% z původně navrhovaných cen.
Pro dosažení dalších úspor se v letošním roce opět využije společné soutěže na dodávky elektrické energie pro město společně s jeho příspěvkovými organizacemi a obchodními společnostmi 100% vlastněnými městem. V kumulaci poptávky tkví zatraktivnění města jako zákazníka.
Daňové příjmy pak pro městský rozpočet minulého roku znamenaly +10 miliónů korun oproti plánu. Finanční odbor totiž počítal s horším scénářem, než jaký doporučovalo ministerstvo financí. Stejnou strategii město uplatnilo i při sestavování rozpočtu na tento rok. Nejasnosti o výši DPH, které vznikly díky vetu prezidenta republiky a díky obstrukcím parlamentní opozice při schvalování úsporných balíčků, způsobily, že při plánování rozpočtu města nebyly známé nejenom příjmy, ale i další výdaje, jak např. vyšší poplatek na OZE, obnovitelné zdroje energie, který znamená navýšení o cca 1,7 miliónů korun. Doufáme ale, že náš skeptický odhad a úspory vzešlé z výběrových řízeních tyto vyšší náklady pokryjí.

Mgr. Petra Šebestíková
Předsedkyně finančního výboru města
Místopředsedkyně MO TOP09 České Budějovice

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme