Bouzek: Proč chce Zimola referendum o vystoupení ČR z EU a NATO?

28. 3. 2018

Jiří Zimola bez ohledu na odlišné názory ve vlastním poslaneckém klubu nadále protlačuje referendum o vystoupení z Evropské Unie a NATO. Prosazuje jen to, oč dlouhodobě usiluje jeho spojenec Miloš Zeman.

Když jsem s Jiřím Zimolou hovořil před posledním krajským zastupitelstvem, vyjádřil jsem víru, že sociální demokracie zůstane demokratickou a proevropskou stranou. Byl jsem ujištěn, že ano... A jakéže to slyšíme důvody pro přijetí zákona o ústavním referendu? Samé "demokratické". Potíž je v tom, že je hlásá nedemokratický extrémista Okamura, postkomunistická strana nebo kremelský posluhovač Miloš Zeman. Jenže demokracie není definována jen rozhodováním většiny - to přivedlo k moci třeba Hitlera.

Demokracie stojí na třech pilířích - rozhodování většiny, vládě na čas (na volební období) a na ochraně menšin, aby měly šanci se případně stát ještě v dalším období většinou. Demokracie musí chránit sama sebe a její fungování je podmíněno řadou brzd a vyvažování v rámci dělby moci. Je pevně spojena s fungováním právního státu (a dodržování ústavy a zákonů Miloši Zemanovi opravdu mnoho neříká, jeho cílem je maximum moci pro něj a jeho okolí). Jde zásadně o demokracii zastupitelskou, nikoli přímou vedenou referendy.

Přejděme na řízení země formou referend a zkušený demagog dosáhne vždy svého. Z demokracie tu za chvíli nezůstane kámen na kameni. (Chceme třeba ovládnout ČT, aby nás nekritizovala? Udělejme referendum na zrušení koncesionářských poplatků. Kdo by chtěl platit něco navíc?) A proč je pro Zemanovu kliku tak důležité, aby se referendum mohlo týkat i vystoupení z EU a NATO? Protože je to ve výsostném zájmu Kremlu! Ten ve svém samoděržaví nepotřebuje silnou Evropskou unii, ale Unii žádnou nebo rozdrobenou a nejednotnou, nepotřebuje Evropu s její "pošetilou" snahou pěstovat tu "opovrženíhodnou" demokracii, která silnému vůdci brání vzít otěže pevně do ruky.

Už teď má u nás ruská klika velký vliv a po vystoupení bude naprosto zásadní a ještě víc přímý. A třeba sem nebude muset vkročit ani noha ruského vojáka, kterého by naši "vlastenci" jinak klidně pozvali. Proto si Kreml chová trojského koně Zemana a jeho souputnikům slibuje vliv a podíl na moci. Proto Zemanovo okolí tak úspěšně podniká v Rusku, proto se jezdí klanět těm, kteří na Krymu zopakovali Mnichov a obsazení Sudet. Ještě v listopadu 1989 byli přitom ochotni vyrazit v tancích ze Slaného na Prahu a rozdrtit odpor studentů. Teď okupují Hrad. Proto Zeman rozděluje společnost a boří mosty. Proto pěstuje strach, aby na něj našel jednoduché recepty, nachází jednou vnějšího, jednou vnitřního nepřítele a je připraven se mu s kalašnikovem postavit (třeba postřílet novináře). Proto apeluje na nejnižší lidské pudy a nechá je rozkvétat. V rozdělené společnosti se totiž lépe vládne.

Věříte opravdu tomu, že by Zeman hlasoval pro setrvání v EU?? Možná by to opravdu říkal, jako nyní, se zdůrazněním všech negativ Západu a s glorifikací toho, co vidí na Východě. V každém případě by ale dělal vše pro to, abychom se vymanili z bezpečí Unie, z bezpečí NATO, ze zabezpečení, v jakém jsme historicky nikdy nebyli (tedy promiňte - ne on, jiní by posílali lživé maily důvěřivým starým lidem).

Proč? Pro jeho ješitnost. Pro pomstu oné "pražské kavárně", kterou propaguje podobně jako kdysi Mussolini svojí římskou. Proto, aby ukázal demokratickému Západu, kde se neuplatnil (pro pozvání do Bílého domu nestačilo Trumpovi pochlebovat ). Proto aby ho vůdce Putin opět poplácal po zádech (pozor, jen zlehka a raději vsedě!). A samozřejmě pro financování těchto aktivit z ruských peněz a pro ekonomické příležitosti svých kamarádů (kterých se ale zbavuje, když neuspějí, viz zesnulý soudruh Šlouf, který dostal kopačky hned, jak přítele Miloše dostal poprvé na Hrad). A proč se k tomu snižují někteří inteligentnější lidé z jeho okolí, je snad zbytečné dodávat... jsou to ty nejstarší důvody, o kterých psal už Machiavelli...

JUDr. Ing. Tomáš Bouzek

advokát

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme