× Pohněme s tím. Společně!

Městské byty v Českých Budějovicích jsou hluboko pod tržní cenou

27. 2. 2019

Dlouhodobě podhodnocené pronájmy městských bytů ve srovnání s běžným tržním nájemným vedou Správu domů s. r. o. k realizaci opatření, která situaci zlepší ve prospěch bytového fondu.

„Město si nechalo prostřednictvím společnosti Správa domů zpracovat odborný znalecký posudek, který na tuto skutečnost jasně ukazuje. Nájmy jsou výrazně nižší, než je standardní, a to je neudržitelný stav. Proto postupně oslovíme nájemce, podotýkám, že se to týká jen těch se smlouvou na byt uzavřenou na dobu určitou, situaci si vysvětlíme a dopředu se dohodneme na dalším postupu, až doba nájmu skončí,“ uvedl Petr Šindelář, jednatel Správy domů. Tato společnost aktuálně spravuje 1815 městských bytů.

„Zdražování by se mělo týkat asi 780 městských bytů. Pro příklad uvedu byt 3+1 o velikosti 78 metrů čtverečních v centru. Za něj, pokud je městský, zaplatí nájemník 5 437 korun měsíčně. Za stejný byt v tržním nájemném je částka 10 202 korun měsíčně. Po navýšení ceny bude městský byt měsíčně stát 7 652 korun. Z toho je vidět, že ani po úpravě zdaleka nedosahujeme tržního nájemného,“ říká náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Obnova bytového fondu stojí ročně desítky milionů korun. A právě tam budou směřovat finanční prostředky z vybraného nájemného. „Už v březnu začneme postupně zvát ty, kterých se úprava nájmu týká k osobní návštěvě a k uzavření nové smlouvy, “dodává Petr Šindelář.

Soubory

Osobnosti: