6. 6. 2017

Ještě před pár lety bylo českobudějovické Letní kino Háječek jen vzpomínkou na letní dny, kdy jste v jednu chvíli mohli sledovat hvězdy na noční obloze i na stříbrném plátně zároveň. Před pěti lety se filmové plátno rozzářilo znovu. Tehdy se ale promítaly jen starší filmy.

„Kino neprošlo digitalizací a na distribučním trhu jsou premiéry už jen na digitálních discích. Bylo možné promítat jen starší filmy na 35milimetrových kopiích a ty šly navíc v letních měsících rychle na dračku,“ vzpomíná Radim Beránek, člen českobudějovické kulturní komise, který až do povodní pořádal Filmové neděle v K2, tehdy voda zničila promítací techniku.

Aby se neopakoval problém s programem ochuzeným o filmové premiéry, město si na léto digitální promítací techniku začalo pronajímat.

Ani v této sezóně filmoví nadšenci o romantické letní kino nepřijdou. „Město vypsalo výběrové řízení na provozovatele. Vítězně z něj vyšel Honza Turinský, který má s provozem letního kina zkušenosti z předchozích let a úspěšně provozuje též městské kino Kotva,“ informuje Radim Beránek.

Diváci se v letošním roce dočkají lepšího ozvučení, sousedé zase provizorní protihlukové stěny. Zůstávají ale problémy se zapůjčením digitální promítací techniky. „Množství firem, které tuto službu nabízí, by se dalo spočítat na prstech jedné ruky,“ vysvětluje Radim Beránek.

Pronájem techniky v minulém roce přišel na 260 tisíc korun. „V současnosti se soutěží zapůjčitel technologie. Cena přesáhne 300 tisíc korun,“ uvedl Radim Beránek a dodal: „Bohužel se opět dostáváme do časové tísně. Například vítěz na provozovatele letního kina měl zamluvenou technologii jen do konce dubna. Snad se ale vše podaří a bude se promítat i v letošním roce.“

Petra Šebestíková

Krajská manažerka TOP 09 Jihočeský kraj

foto: Adam Hájek

Štítky
Osobnosti: Radim Beránek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme