10. 11. 2016

Když náměstek primátora Petr Holický (ANO) předložil návrh na zrušení usnesení o koupi Hokejového centra Pouzar, nic nenasvědčovalo tomu, že to bude další koaliční Waterloo. Holického fakta měla hlavu a patu a jasně dokazovala, že uzavření smlouvy by mohlo přinést městu spoustu rizik. Navíc předložený dokument prošel hravě radou města, v níž jsou zastoupeni všichni koaliční partneři.

"Do dnešního dne nám představitelé hokejového centra nepředložili všechny požadované informace. Nemůžeme vyčíslit předpokládané náklady na provoz stavby, není možné provést ekonomickou analýzu a objektivně posoudit možnost odkupu. Také není možné zvážit hodnotící kritéria a způsob provedení soutěže na provozovatele. Rada města proto doporučuje zastupitelstvu zrušit únorové usnesení," shrnul důvody revokace usnesení Holický. Následně ale proti návrhu překvapivě vystoupil radní Miroslav Joch(ČSSD).

"Hlasoval jsem pro odkup hokejové haly a teď nebudu hlasovat pro zrušení tohoto usnesení. Myslím si, že město by tu halu koupit mohlo," vyjádřil svou výhradu Joch. Nepřesvědčily ho ani věcné argumenty radní Lucie Kozlové (ANO), že město chtělo konkrétní čísla, která však neobdrželo. "Představitelé centra nedodržují základní parametry dohodnutého postupu. Když nám měli dát soupis veškerého majetku, dostali jsme jeden papír, druhý den navíc přišel mail, že si to rozmysleli, že k tomu majetku mají ještě něco jiného. Jistě chápete, že tento stav už vzbuzuje určitou nedůvěryhodnost," popisovala jednání s představiteli centra Kozlová. Zmínila i konkrétní nedostatky.

"O rolbě prohlásili, že ji mají nyní půjčenou, ale až jim město zaplatí, prý ji zase koupí. S takovými partnery se dál jednat nedalo," zdůraznila radní. Mezitím opozice zpozorněla, neboť si dokázala hravě spočítat, že rozpolcená koalice v okamžiku, kdy je přítomno jen 37 zastupitelů ze 45, nedokáže bez její podpory zrušení záměru koupě odhlasovat, a tak se také stalo. Pro návrh na zrušení usnesení hlasovalo jen 21 zastupitelů místo potřebných 23, jeden byl proti a pět se zdrželo. Desítka opozičních zastupitelů z OBP a TOP se hlasování nezúčastnila a ukázala, jak je koalice rozložená. Pak už následovala jen zoufalá snaha primátora Jiřího Svobody (ANO) zachránit situaci. Nejprve přerušil jednání na schůzku klubu ANO a poté chtěl vyvolat dohadovací řízení. Zastupitel OPB Juraj Thomamu okamžitě vmetl do tváře, že přece nemůže žádat o svolání klubu, když není jeho předsedou, a navíc rozporoval i dohadovací řízení. Pro to, jak se ukázalo, nebyli ani všichni koaliční zastupitelé. Koaliční porážka tak byla dokonána a zastupitelstvo se bude zrušením smlouvy zabývat znovu zřejmě příště.

Právo

Vladimír Vácha, Pavel Orholz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme