Další hit pro cyklisty i bruslaře, Roudné a České Budějovice spojí stezka

25. 5. 2020

Dobrá zpráva pro cyklisty z Českých Budějovic a okolí. Na oblíbené trase z Roudného do krajského města se brzy budou moci vyhnout buď rušné Plavské silnici, nebo stezce podél Malše, kterou lidé hojně využívají pro pěší výlety. Novinek bude více.

Zástupcům radnice se po letech podařilo získat potřebné pozemky, a tak může vzniknout nová samostatná cesta, jež povede podél vozovky. „Kupní smlouva je od minulého týdne na katastru,“ sdělil náměstek českobudějovického primátora Tomáš Bouzek.

Město získalo potřebných 7 300 metrů čtverečních většinou orné půdy za více než 4 miliony korun.

Prodala jim je Římskokatolická farnost – děkanství u kostela sv. Mikuláše v Budějovicích. Stavba může začít ještě do konce jara nebo v létě a hotovo má být ještě letos. Původně ji měli budovat už před pěti lety, ale právě majetkové komplikace vše hodně oddálily.

Nakonec došlo i k úpravě projektu, nejdříve měla stezka vést blíže u levého břehu řeky, nakonec bude kopírovat silnici.

„To je podle mě rozumnější varianta. Cesta u řeky tak může dál sloužit pro výlety a rekreaci pěších. Předpokládám, že nová cyklostezka bude hodně oblíbená a využívaná,“ reagoval Lukáš Bajt, cyklokoordinátor města.

Stezka poslouží i lidem, kteří jezdí na kole do práce či školy. Ti se tak bezpečně dostanou až do centra, když u Velkého jezu na Malši najedou na již existující stezku.

V Budějovicích se pak cyklisté mohou velmi brzy dočkat i dalších zlepšení. Vyhrazený pruh má přibýt na silnici v ulici B. Němcové ve směru od centra k nemocnici. „A také je v přípravě propojení stezek na sídlišti Máj. A to od stejnojmenné základní školy směrem k nové propojce se sídlištěm Vltava,“ zmínil Bajt.

Na cyklisty se myslí i při aktuální rekonstrukci v Nerudově ulici mezi Pražskou a Jírovcovou. A značky na silnici na ně časem upozorní také na rušné Novohradské od železničního přejezdu v Mladém pod Penny market u Hodějovic.

Opačným směrem od kolejí do města už vyhrazený cyklopruh mají. Od Hodějovic do města však mohou jet bezpečně také po samostatné cyklostezce podél zanádražní komunikace.

„Dále je v plánech spojení Suchomelské v úseku Sconto – Bosch podél Dobrovodského potoka, stezka má spojit i Šindlovy Dvory a Stromovku,“ vyjmenoval před nedávnem náměstek primátora Viktor Lavička.

Lukáš Marek

Zdroj: iDnes.cz

Štítky
Osobnosti: Tomáš Bouzek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme