Českobudějovická Dlouhá louka nemusí být jen obřím parkovištěm v centru města

18. 8. 2017

Současné vedení jihočeské metropole přišlo s iniciativou přesunout parkování kamiónů z Dlouhé louky do areálu letiště v Plané a uvolněné plochy použít pro záchytné parkoviště. Protože je doprava v jihočeské metropoli vnímána jako jedno z nejcitlivějších témat, nabízíme proto pohled našich zastupitelů a členů odborných komisí rady města.

„Určitě se přesunutí parkování kamiónů mimo katastr našeho města nebráníme. Spíše naopak. Jen je třeba takovéto záměry řádně předjednávat se zainteresovanými partnery, ať je to v případě areálu letiště Jihočeský kraj či ministerstvo obrany,“ uvedla zastupitelka za TOP 09 Petra Šebestíková a dodala: „Parkování kamiónů na Dlouhé louce bylo pouze dočasným řešením, když se zde nepodařilo realizovat jiný investiční záměr. Tehdy nám kamióny parkovaly přímo v našich ulicích. Zároveň jsme stáli o to, aby uvolnily parkoviště u Všesportovní haly pro osobní dopravu, nachází se totiž v ideální docházkové vzdálenosti od centra města.“

Přeměně uvolněné plochy na části patřící městu dočasně pro parkování se nebrání náš českobudějovický zastupitel Tomáš Bouzek. „Zpracovaná studie na odstavná parkoviště poukazuje na fakt, že v Českých Budějovicích nebudou příliš fungovat parkoviště typu P+R, které předpokládají, že po odstavení vozu budete pokračovat veřejnou dopravou. Motoristům naopak vyhovují parkoviště typu P+G, a to v takové vzdálenosti, aby se lidem vyplatilo nehledat nebo neplatit drahé parkování ve středu města, ale zaparkovat za pár korun na celý den a pokračovat pěšky. Záchytné parkoviště, které na Dlouhé louce vznikne, by mělo být provázáno se vznikem zeleně. Zůstává ale otázkou, zda má jít o trvalé řešení, když u Všesportovní haly radnice plánuje vybudovat parkovací dům, který současnou parkovací kapacitu rozšíří o dalších cca 200 míst,“ poukázal na možné řešení Tomáš Bouzek.

Záchytné parkoviště by proto nemělo být trvalým řešením. O tom je přesvědčen Tomáš Trantina, člen komise města pro rozvoj a architekturu a předseda MO TOP 09 České Budějovice.

„Dlouhá louka je takovým zabetonovaným srdce našeho města a přitom je to jedno z nejcennějších míst. Vytvořit tu další rozsáhlé záchytné parkoviště je neuvěřitelným plýtváním cenného prostoru uprostřed města. Pokud se chceme zasadit o rozvoj naší metropole, musíme podobné investiční akce plánovat s rozumem a nerozhodovat ad hoc od zeleného stolu. Osobně bych nejdříve šel cestou vypsání studie, co se dá s tímto prostorem udělat, a teprve poté kompetentně rozhodnul. Samozřejmě do té doby zde může fungovat povrchové P+G třeba s nějakým drobným zušlechtěním prostoru kolem,“ kontruje Tomáš Trantina a dodává: „Měli bychom si konečně vzít příklad ze zahraničí. Každá budova s veřejnou službou počítá s garážemi. Zkusme si namísto pro Budějovice tak typického hypermarketu nebo parkoviště představit naproti Výstavišti třeba divadlo s podzemním parkingem, jako to mají například v nedalekém v Linci. Přesně takhle třeba ve Skandinávii oživují problematické lokality města. Radnice v nich vybuduje první signifikantní stavbu a v rámci efektu sněhové koule začnou v okolí vznikat nové budovy. A Dlouhá louka je přesně místo, které má tento potenciál, zvláště když se mluví o velké (r)evoluci na Výstavišti.“

Záchytná parkoviště P+R jednoduše patří do parkovacích domů a podzemních garáží, tuto myšlenku podporuje i  náš člen dopravní komise Václav Kaska. „Dlouhodobým řešením v Českých Budějovicích by bylo parkoviště pod náměstím, jako je to v Linci, popř. pod Sady nebo na Sokolském ostrově, příp. problém řešit vkusným parkovacím domem,“ je přesvědčen Václav Kaska.

Jedno je ale jisté, ve střednědobém horizontu se charakter Dlouhé louky změní. Dostavěný dálniční obchvat totiž odvede z centra města tranzitní dopravu. Pak může být prostor i pro smělejší plány.

„Až se tranzitní doprava dostane ze samotného centra města, má Dlouhá louka potenciál stát se jakýmsi vnitroměstským bulvárem,“ uvažuje do budoucna Tomáš Trantina.

Petra Šebestíková

manažerka TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme