České Budějovice město vskutku evropské

10. 7. 2023
České Budějovice dostaly šanci, jak se proslavit celoevropsky. V pátek 30. června získaly titul Evropského hlavního města kultury 2028. Je to neskutečná výzva nejen pro celé město, ale i pro celý jihočeský region.
Libor Zdařil (TOP 09) nám prozradil, jaké konkrétní možnosti tento fakt přináší pro naši stranu.
„Spatřuji v tom rozhodně širší možnosti, než jen obvyklé pořádání jednorázových kulturních a kongresových akcí či výstavbu kulturních "svatostánků" jako rekonstrukce KD Slavie či revitalizace Senovážného náměstí nebo přestavba Alšovy jihočeské galerie. Z mého pohledu by kulturní město mělo být místem, jehož obyvatelé chápou budoucí výzvy, které před nás staví klimatické změny. S tím souvisí i jeho dynamický stavební rozvoj. Neopakovatelná příležitost se naskýtá právě s ohledem na dokončovaný obchvat města a nově připravovaný územní plán. Kultura města je definována vztahem jeho obyvatel k systematickému rozvoji zeleně, zdravému životnímu stylu, rozvoji amatérského sportu, a i dlouhodobě udržitelné strategie rozvoje veřejné dopravy. Patří k tomu i například cyklogenerel a rozumný plán odpadového hospodářství. Hodně návrhů v tomto směru již obsahuje Adaptační strategie na klimatickou změnu, jíž schválila Rada města ČB v minulém funkčním období. K nahlédnutí zde.
Stejný materiál se v současnosti připravuje i pro celý Jihočeský kraj. TOP 09 České Budějovice chce přispět, aby kulturní město znamenalo skutečně město zdravé a odpovědné. Bude se snažit, aby se adaptační strategie propsala do reálné podoby města a vytvořila tak z něj originální místo pro život. Bezpečné a zdravé, město kulturní pro všechny jeho obyvatele a potencionální návštěvníky. Město vskutku EVROPSKÉ!“

Eva Marečková

Osobnosti: Libor Zdařil